Gyorsabban kaphatják vissza az áfát a kkv-k

//Berényi Attila
nav_afavisszaterites_kkv_freepik-dho_20200430

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

Mindent megtesz az adóhatóság, hogy minél gyorsabban fizesse ki a kis- és középvállalkozásoknak a vissza járó ÁFA-t. A hatóság ennek érdekében átcsoportosította munkatársait is, áll a szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményben.

Az ellenőrzést és kockázatelemzést végzők átirányításával azt is biztosítják, hogy csak a valós, jogszerűen igényelt összegek kerüljenek vissza a vállalkozásokhoz 30, illetve 20 nap alatt, a visszaélésszerű, költségvetésnek kárt okozó adózókat pedig kiszűrjék a tisztességes igénylők közül. Eddig 75 nap volt a határidő.

A Pénzügyminisztérium kérése alapján a NAV azzal próbál segíteni a jelenleg is működő kis- és középvállalkozásoknak, hogy a visszaigényelt áfát rövidebb idő alatt utalja ki. A NAV gyorsasága a jogalkotó szándéka szerint támogatja a vállalkozások likviditását.

A jogosulatlan visszaigénylések kiszűrését és a folyamat gyorsítását a NAV megduplázott ellenőrzési és kockázatelemzési erőforrásokkal segíti, még differenciáltabb, több kockázati paramétert magába foglaló, széles körű kockázatelemzést végez a visszaigénylő adózóknál. Ehhez felhasználja az online adatszolgáltatásokat, amelyek a legfrissebb információkkal szolgálnak a gazdasági eseményekről, áll a NAV közleményében.

 

(NAV)