Orbán Viktor: Budapesten és az agglomerációban maradnak a korlátozások, vidéken lazább szabályok jönnek

//Berényi Attila
ujrainditas_facebook_orban-viktor_20200429

Orbán Viktor miniszterelnök, forrás: facebook / Orbán Viktor

A miniszterelnök a kormányülés után adott tájékoztatást az új koronavírus-járvány elleni intézkedések új szakaszáról.

A kormányfő szerint az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is, és ma már nem kell attól tartani, hogy bárki ellátás nélkül maradna. Felhívta a figyelmet, hogy a fertőzések leginkább a fővárosban és annak környékén összpontosulnak.

Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videó üzenetében arról beszélt, hogy a védekezés új szakaszába lépett, és „megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon”. Ugyanakkor fokozatosan kell eljárni, ezért az idősek és a legfertőzöttebb területeken élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak.

Negyvenkilencedik nap. A védekezés új szakaszba lép: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon

Negyvenkilencedik nap. A védekezés új szakaszba lép: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon // Day forty-nine. We are entering a new phase of defense: gradually and under strict rules, we can restart life in Hungary

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 29., szerda

 

A többi településen azonban már nem lesz ekkora szigor. Az új intézkedések szerint:

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak;
  • az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak;
  • a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

Azonban óvintézkedésként az üzletekben és a tömegközlekedésen a másfél méteres távolság tartása és maszk viselése kötelező lesz, és fenntartják az idősek védelmére létrehozott időzónákat. Anyák napja miatt a virágboltok korlátozások nélkül nyitva lehetnek.

A többi intézkedést csütörtökön jelenti be a kabinet. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani szabályokat kéthetente felülvizsgálják majd.