A hétvégétől kapható a magyar szamóca

//Tóth Gábor
magyar-eper_freepik_bondvit90_20200425

Képünk illusztráció, forrás: freepik / bondvit

A hétvégétől mindenhol kapható a magyar szamóca, a köznyelvben a földi eper – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke a köztévének.

Mártonffy Béla elmondta, a szabadföldi szamócát ugyan egy kicsit megcsípte a fagy, de a fóliasátorban vagy üvegházban termesztett gyümölcs kiváló minőségű és az elmúlt két év legjobb termése lehet; nagyon jó szezonra számítanak – idézi a szakértőt az MTI.

Kifejtette, Magyarországon három fázisban termesztik a szamócát: kisebb mennyiségben fűtött fóliában, ez már áprilisban a boltokba kerül, a következő a nem fűtött fóliás gyümölcs, és májustól a szabadföldi is kapható lesz.

A legnagyobb termesztővidékek közé tartozik Pest és Bács-Kiskun megye, valamint Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is foglalkoznak szamócával. Magyarországon körülbelül 650-700 hektáron termesztik a gyümölcsöt, és 8-10 ezer tonnát fogyasztanak belőle az emberek.

Kitért arra is, hogy Magyarországra általában Spanyolországból és Görögországból hoznak szamócát. Ezek keményebbek, és nem annyira érettek, mint a magyar gyümölcs – mondta Mártonffy Béla.

 

(MTI)