A szárazság a fecskéket veszélyezteti

//Tóth Gábor
fecskefeszek_freepik_Anna_Yakimova_20200425

Képünk illusztráció, forrás: 123rf / Anna Yakimova ©

A molnár- és füsti fecskék fészeképítéséhez az aszály miatt sárgyűjtőhelyek kialakítását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A füsti- és molnárfecskék fészekanyaga az út pora, amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A szárazság miatt azonban a fecskék nem találnak maguknak sarat, amiből megépíthetnék, tatarozhatnák a fészkeiket, áll az MME MTI-hez eljutatott közleményében.

Ezen a természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával lehet segíteni – közölte az egyesület. A szakemberek azt javasolják, hogy kisforgalmú utak földes padkáján, gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet iszapoljunk be, majd addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni.

Ezt követően – az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően – néhány naponta locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Ilyen sárgyűjtőt a kertben is lehet létesíteni, de alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtőhelyet is, amely erkélyen, tornácon is használható.

 

(MTI)