Csak a BKK járatain lesz kötelező a szájmaszk a tömegközlekedésben

//Tóth Gábor
bp-tomegkozlekedes_maszk_freepik_20200421

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Úgy tűnik, hogy egyenlőre csak Budapest közösségi közlekedésében teszik kötelezővé szájmaszk viselését, sem a MÁV, sem a VOLÁN nem készül hasonló intézkedésre.

Budapesten most még minden utas maga dönti el, hogy alkalmaz-e ilyen védőeszközt. Ám a főpolgármester közlése szerint április 27-étől kötelező lesz szájmaszkot, vagy legalább egy sálat feltennie mindenkinek. Karácsony Gergely szerint így a többieket óvjuk meg az esetleges fertőzéstől.

Az atv.hu megkereste a MÁV-ot, ahonnan azt a választ kapták, hogy a vasúttársaság dolgozói számára tartanak maszkot, fertőtlenítőszert és gumikesztyűt is, amely eszközök használata ugyan nem kötelező, de ügyelnek arra, hogyha valaki igényli őket, akkor mindig legyen elegendő. Hozzátették, hogy az üzemi területeket és a járműveket is naponta fertőtlenítik, az utastérben pedig ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak.

Ugyanez a helyzet a Volán járatain is. Igaz, a busztársaság a kötelező maszkviselésre vonatkozó kérdésekre közvetlen választ nem adott az atv-nek.

Tehát, ha Ön vonattal éri el a fővárost és például a Keletiben száll le, akkor odáig nem lesz kötelező a maszk, de átszállás után majd valamivel el kell takarnia a száját és az orrát április 27-e után.

Mivel a HÉV-et is a MÁV üzemelteti, így ott is hasonló a helyzet: azaz amíg nem vált egy másik tömegközlekedési eszközre a főváros területén, addig nem kell majd a maszk.

 

(atv)