Részleges kijárási korlátozás lép életbe szombattól!

//Berényi Attila
Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy az operatív törzs ülésén úgy döntöttek, kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon két hétre, március 28. és április 11-e között a koronavírus-járvány miatt.

Ebben az időszakban csak munkavégzés és alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el otthonainkat. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor közösségi oldalán már nyilvánosságra is hozta.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ez még nem teljes kijárási tilalom, az ugyanis hatalmas terhet róna az emberek életére. Így például az egészségügyi sétára még marad lehetőség, ha betartjuk a másfél méteres távolságot. Az idősek és a fiatalok eltérő időpontokban mehetnek ki. A 65 év felettiek rendelet szerint élelmiszerüzleteket, drogériákat, piacokat, gyógyszertárakat 09.00 és 12.00 óra között látogathatják. Ebben az időszakban az alkalmazottakon, tulajdonosokon kívül ezekben az üzletekben mások nem tartózkodhatnak.

Ugyanígy, ha például valaki otthon nem tudja ellátni napközben a gyermekét, továbbra is beviheti az iskolába, illetve az óvodákba.

Ha valaki megsérti a rendelkezést, akkor szabálysértést követ el, amiért a rendőrség pénzbírsággal sújthatja. Ennek minimális összege ötezer, maximális összege ötszázezer forint lehet.

A vonatkozó kormányredelet hivatalos változata ide kattintva érhető el.

 

(facebook / Orbán Viktor, MTI)