Felfüggesztette a kormány a hiteltörlesztést

//Berényi Attila
orban_viktor_bejelentese_fb_orban_viktor_20200318

kép forrása: Facebook / Orbán Viktor

Húsbavágó döntések születtek a kormányülésen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a videón, ami végül az eredeti élő közvetítés hanghibája után került fel a közösségi oldalára.

A kormányfő azt mondta: a kormány mai ülésén gazdasági kérdésekkel foglalkozott, eljött az ideje, hogy a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket hozzanak. A járvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkahelyeket is. Ezek az első lépések lesznek, és azt várják tőlük, hogy meg tudják védeni a munkahelyeket.

  1. A magánszemélyek és a vállalkozások mai napig (2020.03.18.) megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbították.
  3. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják.
  4. A gazdaság néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar és a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok munkája is. Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedi a kormány, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nem kell nyugdíjjárulékot fizetni és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik, az ágazatokban használt helyiségek bérleti díjait nem lehet emelni ebben az időszakban és a szerződéseket sem lehet felmondani.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik.

A részlet szabályok a hamarosan megjelenő kormányrendeletekben lesznek.

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Koronavírus. Rendkívüli // Coronavirus. Breaking

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 18., szerda