Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos

//Berényi Attila
latogatasi_tilalom_koronavirus_freepik_dho_20200309

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

Lezárják a látogatók elől az ország összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményét az új koronavírus járvány miatt - adta hírül a kormány tájékoztatási oldala, a koronavirus.gov.hu.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos határozatának indoklásában kifejti az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

Közben a mentőszolgálat plusz kocsikat állított be. Ez minden megyére és a fővárosra érvényes. A cél, hogy biztosítsák a koronavírus-fertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat – mondta a szervezet szóvivője a köztévének. Győrfi Pál kiemelte: az OMSZ története során mindig fel volt készülve arra, hogy fertőző betegeket lásson el, jelenleg is minden mentőautónak tartozéka az ehhez szükséges védőfelszerelés. Hozzátette: arra is felkészültek, hogy kórházba szállítsák azokat az embereket, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja.

 

(koronavirus.gov.hu)