Mandulás Sacher sütemény

//Gál Tímea
vasarnapi_suti_sacher01_gal_timi_20200308

Sacher süti, fotó: Gál Tímea

Az osztrák gasztronómia egyik nagy kincse a Sacher-torta. Állítólag az eredeti recept szigorúan őrzött titok. Mi azért is megsütjük, rejtély ide vagy oda.

Állítólag volt Bécsben, még a monarchia korszakában egy mindössze 16 éves suhanc, Franz Sacher. 1832-ben Metternich herceg kérésére alkotta meg ezt a sütit, aztán a fia tovább fejlesztette az udvari szakács konyhájában. Ebből per lett, mert a császár hivatalos konyhafőnöke azt mondta övé a recept, Sacher pedig persze ragaszkodott az örökséghez. Később megegyeztek. Mi mondjuk nem akarunk vitatkozni senkivel, úgyhogy íme az a recept, ami az én variációm.

Hozzávalók

Tészta:

  • 120 g liszt
  • 120 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 120 g étcsokoládé (54%-os)
  • 6 db tojás sárgája
  • 6 db tojás fehérje
  • 165 g kristálycukor
  • 75 g stiftelt mandula
  • csipet só

Töltelék:

  • 220 g baraclekvár

Tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 2 ek kakaóvaj vagy olaj
Sacher süti, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral.

Tipp: a 22 cm-es tortakarikát lecserélhetjük egy 20×25 cm-es tepsire is!

A piskótához való csokoládét vízgőzre tesszük olvadni.

A szobahőmérsékletű vajat egy tálban alaposan kihabosítjuk a porcukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat. Ha ez megvan, akkor a már megolvadt, de nem tűzforró csokit elkezdjük belecsorgatni a tésztába. Ezt folyamatosan keverni kell. A legjobb egy robotgépre bízni ezt a munkát, bár ha valakinek a pasija éppen nagyon kondizik, akkor ő is bevonható. (Elárulom, nagyon be fog durranni a karja.)

Ez után, egy másik tálban a tojásfehérjét kell kemény habbá verni a kristálycukorral. Ezt is bevállalhatja a sportos külsőre vágyó férfiember, bár a csajok is simán boldogulnak vele. Majd nagy mozdulatokkal, belekeverjük a csokoládés masszába a fehérjehabot, majd kis adagokban mehet hozzá a liszt és végül stiflelt mandula. Ez utóbbinak nincs köze „Stifler mamájához” (sicc!), hanem vékony gyufa szerű darabokra vágott mandulát jelent, amelyet így árulnak.

Tipp: A mandula lehet egész is, de akkor robotgépbe daráljuk durvára…..

A masszát addig kell keverni, amíg egységes lesz, de nem szabad túlzásba se vinni. Már mehet is bele a sütőformába, és 170 fokon 60 perc alatt kell készre sütni. A piskótát tessék ellenőrizni tűpróbával! Ha kész, hagyjuk hűlni.

Ez idő alatt egy lábosban a baracklekvárt felmelegítjük.

Ha nagyon profi süti a cél, akkor a piskóta legtetejét vágjuk le simára (a fölös részt tuti megeszi a gyerek, vagy a habverésben kifáradt pasi, vagy mindkettő). A szépen beformázott piskótát vízszintesen félbevágjuk, és az alsó részre mehet a forró baracklekvár fele, aztán a piskóta felső része jön, és újra lekvár. Az oldalára is juthat. Az egész cucc egy órát pihen a hűtőben.

Ha kihűlt a torta, vízgőz felett olvasszuk meg a csokit a kakaóvajjal vagy annak hiányában az olajjal és vonjuk be vele a tortát, majd egy újabb órára tegyük megint hűtőbe. Ez után vizes késsel lehet szeletelni.

Fontos: tegyük a szeletet szép, díszes kistányérra, és ne feledjük a villát kitartott kisujjal fogni, elvégre egy igazi Császári és Királyi csemegét majszolunk.

 

Jó étvágyat!

Gál Tímea korábbi receptjeit itt olvashajta el.