Hölgyek, lányok, csajok, asszonyok, nők!

//Berényi Attila
nonap_freepik_20200308

forrás: freepik

Uram! Nem elég egy kedves szó, egy átvett mosogatás, egy meglepetés kávé, vagy az a bizonyos szál virág! Ma ünnepelje a nőket, az év többi napján pedig jusson eszébe, mennyivel tartozik a másik nemnek, pont azzal amivel önmagának…

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. Eredetileg munkásmozgalmi gyökerű esemény volt, a szabad munkavállalásért, az egyenjogúságért és a választójogért tüntettek a hölgyek. 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért.

Persze ma sem lehet hátradőlni, és úgy érezni, egy szál virággal letudtunk a dolgot. Korunkban is bőven van még miért küzdeni a női egyenjogúság zászlaja alatt.

A családon belüli erőszak, a szexuális zaklatás, a munka terén még mindig megjelenő fizetéskülönbség, a közéletben a nők háttérbe szorítása, mind-mind olyan probléma, amelyekért a nőnapon szót kell emelni.

A női szerepek terén ütköznek manapság a világnézetek is. A konzervatív szemlélet a nők családban betöltött klasszikus szerepét hangsúlyozná és őrizné meg. Míg egy ezzel szemben álló törekvés a kiteljesedő személyiséget, a döntési jog személyre szabott nyitottságát támogatja.