Megvan kikre figyel oda kiemelten az idén az adóhatóság

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szokása lett már egy jó ideje, hogy előre szól. Azaz nemcsak lecsap a feltételezett adóelkerülőkre, hanem meg is nevezi azokat az iparági területeket, sőt helyszíneket amelyekkel kiemelten foglalkozik.

A NAV szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye szerint 2020-ban a jelen idejű adóelkerülés felszámolása az egyik legfőbb célja. Ez azt jelenti, hogy az online pénztárgépekre, Online Számla rendszerre, kezelőszemélyzet nélküli automatákra, illetve az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszeren (EKÁER) keresztül érkező valós idejű adatok felhasználására nagyon odafigyelnek. Magyarul az átalakított rendszernek köszönhetően a cégek adatai valós időben jelennek meg a revizoroknál, így azonnal látják mit vallott be az adott vállalkozás.

Természetesen továbbra is kiemelten kezelik a fekete foglalkoztatás visszaszorítását.

Pest megyében tavaly 95 vállalkozás 267 dolgozójának szabályos foglalkoztatását ellenőrizték a NAV munkatársai különböző építkezéseken. Nem minden munkáltató jelentette be dolgozóit, legyen szó akár munkaviszonyról, megbízási jogviszonyról, vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. Sok munkáltató oda sem figyelt az Adótraffipax jelzéseire, amelyből pontosan tudhatta, hogy nála bizony megjelennek a revizorok. Tavaly 10 millió forint ilyen, egyébként egy kis figyelemmel elkerülhető büntetést kaptak a vállalkozók.

Egy pest megyei óvoda építésénél volt a legkacifántosabb eset. Ugyanis az ott dolgozó munkások résen voltak, és amikor megjelent a NAV ellenőrző csoportja, a szélrózsa minden irányába elszaladtak. Ez így ment kétszer. A harmadik alkalommal már az adóhatóság is résen volt, és a felelősségrevonás elől menekülőket a közelben rejtőző pénzügyőrök kapták el. Még ekkor is találtak jó pár feketén foglalkoztatott embert.

A visszaeső mulasztók – mint a fenti esetben is – alkalmazottanként akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatnak. A szabályos foglalkoztatás minden dolgozó számára fontos, mert így nem eshetnek el az egészségügyi ellátástól és a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésétől sem.

A NAV ebben az évben a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata mellett továbbra is figyelemmel kíséri a székhelyszolgáltatókat, valamint az e-kereskedelmet. Kockázatelemzései alapján kiemelt figyelmet fordít az építőipari vállalkozásokra, a vendéglátóipari vállalkozásokra, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, az „adózatlan” jövedéki termékek feketepiacára, valamint az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyletekre. Kiemelt feladata továbbá 2020-ban a behajthatatlan követelésekhez kapcsolódó áfa-visszaigénylések ellenőrzése, valamint a NETA-kötelezettség teljesítésének vizsgálata.

A NAV támogató eljárásokat végez jellemzően a turizmusfejlesztési hozzájárulás alanyainál; az ingatlan-, illetve telekértékesítésből származó jövedelmet be nem valló adózóknál; a környezetvédelmi termékdíjat nem fizető, továbbá a nemzetközi információcsere-adatok szerint adókötelezettségüket nem teljesítő adózók körében.

 

(NAV)