Sokat drágult a kenyér

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / senivpetro
Már az év elején azt jósolta a Magyar Pékszövetség, hogy 10-15 százalékkal kerül majd többe az alapvető élelmiszer. A prognózis bejött, 14 százalékos volt az emelkedés eddig, éves szinten.

A Privátbankár megkereste a Magyar Pékszövetséget. Arra kérték őket, hogy kommentálják a gyakorlatban valóban megtörtént áremelkedést. A szervezet a munkaerőhiánnyal, az emelkedő bérekkel, a részben az elhúzódó forintgyengülésnek betudható költség- és alapanyagár-emelkedéssel indokolta a drágulást. Hozzátették, hogy a sütőipari vállalkozások évek óta rendkívül alacsony jövedelmezőséggel működnek.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül az egyik legfontosabb az alapanyagár. A tavalyi jó átlagos búzatermés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért. Egy másik fontos alapanyag, a csehországi tejpor ára is komoly mértékben emelkedett egy év alatt, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül. Az elhúzódó forintgyengülés kellemetlen mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is.

Mindezeken fölül a munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget, írja a privátbankár.

 

(via: privátbankár)