Élő, de sokáig elhallgatott seb a „málenkij robot” – Programajánló

//Berényi Attila
OrokTel_GeraMarina_forras_oroktel-hu_20200103

Örök Tél - Gera Marina, forrás: oroktel.hu

Az Örök Tél című film vetítésével emlékeznek meg szombaton Taksonyban a kényszermunkára hurcoltakról. Az esemény vendége Gera Marina a fim főszereplője, alakításáért 2019-ben Emmy-díjat kapott a színésznő.

A második világháború után a szovjetek által megszállt területekről kényszermunkára hurcoltak el több százezer civilt. A Vörös Hadsereg 1944. december 22-én kiadott 0060. számú parancsára gyűjtötték össze és vitték el az elsősorban német nevű és nemzetiségű férfiakat 17-től 45 éves korig és a nőket 18-tól 30 éves korig.

Az eseményeket dolgozza fel az Örök Tél című film:

A Dunaharasztiban élő sváb családokban mind a mai napig fájdalmas emlékeket ébreszt ez az időszak. Városunkból a jelenlegi adatok szerint megközelítőleg 30 embert ragadtak el, a szomszédos Taksonyból legalább 800-at.

A legendák szerint Dunaharaszti akkori jegyzője ugyanis utólag meghamisította az 1941-es népszámlálás adatait, így megmentve sok német nemzetiségűt a Gupvi táboraitól. Más információk szerint az érintetteket korábban elvitték a városból, mondta Makra Mónika, történész, a szombati taksonyi esemény egyik előadója. A rendszerváltásig beszélni sem szabadott a borzalmakról. A szovjeteket csak az előre meghatározott számok érdekelték, így ha valaki elszökött, raboltak helyette mást a kényszermunkára hurcoltak sorába. Közel 400 ezer civil került így embertelen körülmények közé a Szovjetunióba a korabeli Magyarország területéről.

Most szombaton 15 órától (2020. január 4.) a taksonyi Petőfi Sándor Művelődési Házban lesz megemlékezés és filmvetítés. Az eseményen részt vesz Gera Marina, az Örök Tél című filmben nyújtott alakításáért Emmy-díjat kapott magyar színésznő, akivel Makra Mónika, a Gulág-és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága történésze beszélget majd. A helyszín történelmi is, hiszen egykoron a helyieket itt gyűjtötték össze az elszállítás előtt.

Az ingyenes program részleteit megtalálja a facebook eseményben.