A lovak súlyos fertőző betegségére figyelmezteti a Pest megyei gazdákat a NÉBIH

//Berényi Attila
lovak_betegseg_nebih_freepik_prostooleh_20191128

Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh

Két, Pest megyében tartott lónál is megerősítette a lovak fertőző kevésvérűsége megjelenését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A betegség miatt jelenleg egy dunakeszi és két sóskúti lótartó helyen rendelt el forgalmi korlátozást a helyi hatóság.

A fertőzött állatokkal együtt tartott lovak tulajdonosaival az állategészségügyi hatóság felveszi a kapcsolatot. Lovasgazdák körében már pár hete beszélnek a betegségről, hivatalos közlemény azonban most jött ki.

A lovak fertőző kevésvérűsége emberre nem veszélyes, de a lovak esetében gyógyíthatatlan. A lappangási idő 1 hét vagy akár 3 hónap is lehet, függően a felvett vírus mennyiségétől. A jószágnál először láz jelentkezik, majd ez eltűnik. Többnyire azonban az állatok tompultak, fáradékonyak, és főként a hátulsó végtagok gyengesége miatt még állás közben is imbolyognak. A test mélyebben fekvő részein, a végtagokon, mellkas és a has alján vizenyős duzzanat jelentkezhet. Később a lázrohamok ismétlődnek. Az idő előrehaladtával az általános gyengeség vagy a védekezőképesség csökkenése miatt kialakuló társfertőzések következtében az állat meghal. A szamarak és egyes lófajták ellenállóbbak a betegséggel szemben, általában nem mutatnak tüneteket, de a vírust hordozzák és ürítik, így veszélyeztetik/fertőzik környezetüket, akkor is, ha egészségesnek tűnnek, áll a NÉBIH tájékoztatójában.

Fontos, hogy a fertőzésveszélyes területről érkező lovakat, illetve a fedeztetésre szánt méneket ellenőrizni kell, és nem szabad vásárolni érvényes azonosító okmány nélküli állatot

A Nébih felhívja minden lótartó figyelmét a betegséggel kapcsolatos megelőző intézkedések, valamint a jogszabály által előírt szűrővizsgálatok elvégzésének fontosságára. A tájékoztatót itt találja meg.

 

(via: nebih.hu)