Jönnek a fagyok, biztonságba kell helyezni a vízórákat

//Tóth Gábor
vizora_tel_pixabay_gaby_stein_20191129

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Gaby Stein

Az előrejelzések szerint a napokon belül megérkezik a téli hideg, emiatt szükséges a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítése - hívta fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség.

Ezt a munkát a télen nem lakott ingatlanok esetében a legfontosabb elvégezni. Ezekben az épületekben vízteleníteni kell a hálózatot, és a vízmérőket is. A szakemberek javasolják a vízmérőakna letakarását, szigetelését is. Persze azt is ajánlják, hogy a téli időszakban is rá kell nézni ezekre az ingatlanokra, nehogy baj legyen.

A télen is lakott ingatlanoknál szintén fontos a vízmérőakna szigetelése. Érdemes azokra a vezetékszakaszokra is figyelni, amelyek kevésbé védett helyen, pincében vagy falon kívül vannak, célszerű ezeket is szigetelőanyaggal védeni. A kerti csapokat vízteleníteni kell. A telepített öntözőberendezések fagyállóak, de élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítik ezeket.

Vannak olyan jelek, amelyek esetén csőtörésre lehet gyanakodni, akkor is, ha nem hömpölyög valahol a víz. Kezdjen gyanakodni, ha nem forog a mérő csillagkereke, amikor megnyitja a csapot, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet, illetve a lakásban nem folyik a víz.

Az fontos tudni, hogy a felhasználó számláját terheli minden olyan vízelfolyás, ami a bekötővezeték fogyasztó felőli végpontja után a hálózaton keletkezett, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget – áll a közleményben.

 

(via: mti, origo)