Már egy virtuális tárlaton nézheti meg a Seuso-kincset

//Tóth Gábor
seuso_mnm_Hippolutosz-keszletenek-ezustedenyei_20201214

A Seuso-kincs Hippolütosz készletének ezüstedényei, forrás: MNM / Dabasi András és Kardos Judit

Eddig sosem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg vasárnaptól a késő római kincslelet darabjai a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs – Pannónia fénye című, ingyenes, virtuális kiállításán, a 4iG Nyrt. Mensor3D üzletágának támogatásával.

A tárlat a cég digitalizációjának köszönhetően tekinthető meg az MNM honlapján. Az online látogatáson úgy járható be a kiállítás területe, mintha a látogató valóban jelen lenne, emellett pedig bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek és az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését – közölte az MTI-vel a Nemzeti Múzeum.

A győzedelmes vadász, Meleagrosz a Seuso-kincs Meleagrosz-táljának medalionján, forrás: MNM / Dabasi András és Kardos Judit

A virtuális kiállítást ide kattintva érheti el.

A kiállítás tárgyi anyaga feltárja a Seuso-kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseit, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját, önmagáról alkotott képét és kereszténnyé válásának folyamatát.

A leletegyüttes művészi értéke mellett annak római korban képviselt értékével is foglalkozik a kiállítás: segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó leletek sorában a Seuso-kincset, hangsúlyozva annak jelentőségét.

(MTI)