Ki kell irtani az úszóláp egy részét a szigetszentmiklósi környezetszennyezés miatt

//Berényi Attila
szigetszentmiklos-szennyezes_ovf_rrz_7411_20201214

Fotó: OVF

Jelentős természetkárosítás: a napokban egy eddig ismeretlen elkövető, nagy mennyiségű fáradt olajat öntött ki Szigetszentmiklóson az Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtőbe. Irtani kell a növényzetet a sűrű, fekete olaj miatt.

Korábban írtunk róla, hogy egy magánszemély jelentette a szennyezést. Az első számítások szerint 6 köbméternyi fáradt olaj került a természetbe.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint sikeresen útját állták a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződésnek a vízügyi szakemberek és már az eltávolításán dolgoznak. III. fokú vízminőségi kárelhárításai védekezést rendelt el a Főigazgatóság. A három vízügyi igazgatóság összefogásában végzett műszaki beavatkozás várhatóan 7-10 napot vesz igénybe.

Az olaj felitatására speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről. Annak érdekében, hogy a veszélyes anyag ne tudja elszennyezni a teljes Duna-ágat, a Ráckevei (Soroksári)-Duna medrében egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal körbekerítették azt a gyékényes-sás részt, ami megtartotta az olajszennyezést, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A kármentesítéshez a szennyezett vízinövényzetet el kell távolítani, mivel annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

A 444.hu közben arra emlékeztet, hogy ez az úszóláp sérülését jelenti. Európában csupán néhány helyen van ilyen képződmény. Éppen ezért Natura200-es besorolású védettséget élvezett ez a terület.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Közben magánszemélyek már nagyobb összeget ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

(Országos Vízügyi Főigazgatóság, 444.hu, Rikárd Pfeifer / facebook)