A magyar kultúra napja van

//Tóth Gábor
roman-csarnok-szepmuveszeti_dho_tg_20220122

Román Csarnok / Szépművészeti Múzeum. fotó: Tóth Gábor / dho

Immár 1989 óta ünnepeljük minden évben január 22-én a magyar kultúra napját. Azért éppen ekkor, mert a dokumentum tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Színes programok várnak Önre mindenfelé, egy részük a neten is elérhető.

Petőfi eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat, valamint egy konferenciakötetet is elérhetővé tesz a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a magyar kultúra napja alkalmából. A költőhöz köthető kincseket a bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként a 200 Petőfi szabadon weboldalon nézhetik meg és tölthetik le a látogatók – közölte a múzeum az MTI-vel.

Hat magyar animációs film, köztük Dargay Attila legendás alkotása, a Lúdas Matyi nézhető ingyenesen péntektől vasárnapig a FILMIO-n, a magyar kultúra napja alkalmából – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t.

Dunaharaszti programok a magyar kultúra napja tiszteletére

 

Dalmaratonnal, verskoncertekkel és hangfelvételek megjelentetésével készül a hétvégén a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban a magyar kultúra napja alkalmából. Az Opera Facebook-oldalán csúsztatott élő közvetítésben, 13 órától látható műsorban többek közt Bartók-, Egressy-, Goldmark-, Kacsóh-, Kodály-, Liszt- és Zerkovitz-művek hangzanak el, majd az eseményt a Gyermekkar előadásában a Himnusz zárja. A Dalmaratonnal párhuzamosan az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán 11 órától a Katáng zenekar ad mesekoncertet, délután 16 órától ugyanitt lép fel a 20. századi és kortárs magyar líra sokszínűségét énekes formában feldolgozó Poézis együttes.

Három kötettel jelentkezett a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozata a magyar kultúra napja alkalmából. Két kiadvány Andrásfalvy Bertalan előtt tiszteleg, a harmadik Erdélyi Zsuzsannának állít emléket – közölte az MMA pénteken az MTI-vel. A kiadványokat január 22-én, a magyar kultúra napján az interneten is hozzáférhetővé, letölthetővé teszik az Óbudai Népzenei Iskola és az MMA honlapján.

Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban a látogatók megtudhatják egyebek mellett, hogy milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál, valamint egy évszázadot átívelő időutazáson is részt vehetnek a reformkortól az I. világháború kitöréséig – tudatta az intézmény az MTI-vel. A szombati programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, ami a jegyek megváltásával lehetséges. Belépőjegyek még korlátozott számban elérhetők az intézmény weboldalán – áll az összegzésben.

(Wikipédia, MTI)