Ismét szentjánosbogár-séták Soroksáron

//Berényi Attila
szentjánosbogár.freepik.freebirdphotos.210619

Képünk illusztráció. forrás: freepik / freebirdphotos

Júniusban, meleg nyári éjszakákon rajzanak a szentjánosbogarak. Ebben az évben is szerveznek sétákat a soroksári Botanikus Kertben a szakértők.

A nőstény rovarok nem tudnak repülni, ők bokrokra vagy az aljnövényzetre telepszenek és éjszaka, világító potrohukkal jelzik a hímeknek, hogy készek a szerelemre. A hímek egyébként sokkal kisebbek és ők repülnek, szintén világítva, emlékeztet az ittlakunk.hu.

A nagyobb nemzeti parkokban és botanikus kertekben ebben az időszakban szerveznek szentjánosbogár-sétákat, így a Soroksári Botanikus Kertben is. A programra regisztrálni kell, de jó lesz sietni, mert a helyek nagyon gyorsan fogynak. Itt találja meg a részleteket.

A területet jól ismerő vezetők mutatják meg ilyenkor a kíváncsiaknak a világító rovarok nászát. Ez este 20.30-kor kezdődik és 1,5 órán át tart, mármint a séta. Az utolsó ilyen programot 2021. 06. 26-án rendezik meg.

A botanikus kert munkatársai azt kérik, hogy a sétára megfelelő, lehetőleg zárt ruházatban és cipővel érkezzen, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védekezésről gondoskodjon minden résztvevő.

Persze a szemfülesek akár Dunaharaszti parkjaiban, vagy a Sport-szigeten is megfigyelhetik a szentjánosbogarakat, csak egy kis türelem kell hozzá.

(ittlakunk.hu, bogármester.hu)