Haraszti operatőrök csapata a dohai Vizes VB közvetítőgárdájában

//Berényi Attila
Dunaharaszti operatőrök csapata a Dohában rendezett Vizes világbajnokságon. kép forrása: Varsányi Zsolt
Katar fővárosában, Dohában pénteken (2024.02.02.) megkezdődött a 21. vizes világbajnokság. Az közismert, hogy erős magyar sportolói mezőny van jelen a versenyen. Ám az kevésbé köztudott, hogy az eseményt a helyszínről közvetítő nemzetközi csapatban dolgozó operatőrök közül 10-en dunaharasztiak.

A szervezők bejelentése szerint az első katari vizes vb-n több mint 2600 versenyző szerepel 201 országból, valamint indul a menekültek csapata is. A hat sportágban – úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, óriás-toronyugrás, szinkronúszás, vízilabda – összesen 75 számban hirdetnek győztest, emlékeztet az MTI.

A több mint 190 országba közvetített sportesemény sportágai közül az úszást és a szinkronúszást közvetítik helyi szakemberek segítségével. Míg a többit az Antenna Hungária stábja mutatja meg a nagyvilágnak. A teljes magyar közvetítői csapat 97 főből áll, közülük 44 fő operatőr. A kamerák mögött álló szakemberek közül 10-en Dunaharasztiak, mondta el szerkesztőségünknek Varsányi Zsolt vezető operatőr, aki a különítmény jó részével együtt a Kisduna TV stábját is erősíti.

A legizgalmasabb helyszíneken így magyar, sőt haraszti operatőrök kameráin és szemén keresztül láthatja a világ a küzdelmeket, köztük például a magyar éremesélyes nyíltvízi úszók vagy az egyre népszerűbb vízilabda mérkőzések közvetítését is.

Varsányi Kata (floor-manager, Diving and High-Diving) és Varsányi Zsolt (vezető-operatőr) Dohában. fotó forrása: Varsányi Zsolt

A magyar operatőrök, így a harasztiak is, egyre népszerűbbek az európai és nemzetközi sportesemények alkalmával. Természetesen dolgoztak a budapesti vizes VB közvetítésén, de a foci mérkőzek is ott vannak a szakmai múltjukban, leutóbb pedig Hamburgban a Kézilabda Európa-Bajnokság eseményeit közvetítették, most pedig Dohában dolgoznak.

Ha szeretné követni a Vizes VB eseményeit, azt 2024. február 2. és 18. között megteheti az M4 sport adásainak segítségével. És amikor majd szurkol a magyar csapatnak, ne feledje, hogy lehet éppen egy dunaharaszti operatőr képeit nézi ön és a világ!

(dho)