Őszre készen lesznek a kerékpársávok Dunaharaszti és Taksony között

//Berényi Attila
kerekparut-taksony-dh_projektindito_dho_20240528-3

Dr. Szalay László, Dunaharaszti Város polgármestere a projektindítón. fotó: dho

Dunaharaszti területén, Taksony határáig épülnek kerékpársávok az 510-es út egy szakaszán. Most indult a projekt.

Dunaharaszti Város Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz Program TOP-Plusz pályázatán nyert el közel 267,3 millió forintot. Ez az összeg 100 %-os támogatást jelent a város területén, Taksony közigazgatási határáig kiépítendő kerékpársávok megvalósítására. Összesen 975 m hosszúságban szélesítik meg az 510-es utat, mindként oldalon 1,25 méterrel. Így irányonként tudnak majd haladni a biciklisek, akiknek biztonságát 50 kilométeres sebességkorlátozás növeli.

A kerékpársávok, egyelőre még csak rajzon. fotó: dho

A Laffert kúriában rendezett projektindítón elhangzott, hogy a Király utcai Volán buszmegállónál a fejlesztés keretében B+R rendszer kialakítása keretében fedett kerékpártárolókat építenek, amelyeket napelemes közvilágítással látnak el. A közlekedésbiztonság javítása érdekében a gyalogosok nagyobb védelmét egy új okoszebra is segíti majd.

A projekt a jelenlegi tervek szerint 2024. 10. 22-én zárul majd.

A projektindító eseményen Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy ez a kerékpárút biztonságosabb biciklizést tesz majd lehetővé, úgynevezett „hivatásforgalmi kerékpárút” és turisztikai bringaút is lesz egyben. A honatya emlékeztetett, hogy bár a pályázatot már korábban elnyerte a város, de abban részt kell vennie közútkezelőként és konzorciumi partnerként a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek. Ez a felállás pedig jelentősen lassította az adminisztrációs szakaszt. A politikus emlékeztetett, hogy a program bár Európai Uniós támogatású, de azt Magyarország Kormánya finanszírozta, mivel az EU támogatás ehhez sem érkezett meg.

Pánczél Károly parlamenti képviselő a projektindító eseményen. fotó: dho

Dr. Szalay László Dunaharaszti Város polgármestere kiemelte, hogy a fejlesztés a Dunaharasztihoz tartozó, Paradicsomszigeten élők és a Taksony felé eső Haraszti részen lakók helyzetén is javítani fog. A városvezető reményét fejezte ki, hogy a beruházás során a Magyar Közút szakemberei szembesülnek majd az 510-es út érintett szakaszának állapotával is, mert az már rossz minőségű.

Az eseményen részt vett Karl József Dunaharaszti Város alpolgármestere, Kücsön Sándor és Gerber Ferenc önkormányzati képviselők is.

(dho)