Képviselő-testületi ülés: költségvetés-tervezet, nemzetiségi önkormányzatok, házi segítségnyújtás

//Berényi Attila
kepviselo-testulet_ules_dho_20230129-2

dr. Szalay László polgármester (b) és Kiss Gergely jegyző(j). fotó: dho

Az év első képviselő-testületi ülésén a 2024-es évet meghatározó témák voltak napirenden.

Szokás szerint az ülés dr. Szalay László Dunaharaszti polgármesterének beszámolójával kezdődött, amelyben összefoglalta a legutóbbi ülés óta történteket.

  • A 2023. évi költségvetési támogatás normatíva elszámolása a Magyar Államkincstár felé határidőben megtörtént.
  • Január 6-án a Sportcsarnokban újévi koncertet szervezett a város a Budafoki Dohnányi Zenekar fellépésével. Ebből hagyományt szeretnének építeni.

Teltházas újévi koncert a dunaharaszti Sportcsarnokban

  • A Zöld Korona Garden Kft. megkezdte a városban az elektromos hálózat űrszelvény gallyazását.
  • Megkezdődött a kiskertek földútjainak karbantartása.
  • A Némedi úti aluljáró lezárásához kapcsolódó tereléseket és a gyalogos átjáró megépítését a kivitelező hibásan adta át. A mielőbbi zavartalan közlekedés érdekében az önkormányzat vállalta magára ezek kijavítását.

Kijavítják az aluljáró lezárás terelőútján a KRESZ táblákat, elkészült az ideiglenes gyalogátkelő is

  • Az energiamegtakarítási éves tervhez kapcsolódóan megkezdődött az intézményekben a felmérés.
  • A város intézményeiben megtörtént a kéményellenőrzés.
  • A DMTK Mindszenty utcai épületében a melegvíztartály tönkrement, cseréje folyamatban van.

Első napirendi pontként a képviselők elfogadták Dunaharaszti város 2024-es költségvetésének első olvasatát. A szavazás előtt dr. Szalay László mások mellett kitért az orvosi ügyeleti rendszer február 1-től történő átalakítására, valamint bejelentette, hogy a témában lakossági fórumot szervez az önkormányzat.

Lakossági fórum Dunaharasztin az új ügyeleti rendszerről

A képviselők jóváhagyták a gazdasági szervezettel nem rendelkező intézményekkel kötendő Munkamegosztási Megállapodást. Ezek lényegében a városi intézmények, azaz a bölcsőde, az óvodák, könyvtár, a Területi Gondozási Központ, Gyermekjóléti Szolgálat és a Művelődési Ház.

Ebben az évben is megszületett az együttműködési megállapodás a Nemzetiségi Önkormányzatokkal, elfogadták az Önkormányzat és a Polgármesteri hivatal és intézményeinek ez évi monitoring stratégiáját is. Módosítottak a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatán is, amelynek értelmében 15%-al emelkedett a képviselők tiszteletdíja, így az havi bruttó 175.000 forint lett.

Ülésezik Dunaharaszti Város Képviselő-testülete. fotó: dho

Módosítottak a Dunaharasztin működő jelzőrendszeres házi segítségnyújtást szabályozó rendeleten is. Ez közel 20 éve működik már sikeresen a városban, és lényegesen szélesebb szolgáltatást nyújt, mint az országos Gondosóra program. Az önkormányzat mostani határozatával ingyenessé tette ezt a fajta szolgáltatást is. A rendszerről lapunk hamarosan részletesebb beszámolót is közöl.

Döntöttek két ingatlan esetében területi fejlesztési cél meghatározásáról, valamint egy ingatlanrész eladásáról a Budapest-Belgrád-projekt kapcsán.

A képviselők elfogadták az Oktatás, Művelődési és Sport Bizottság, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2023. évi beszámolóját.

A testület végül zárt ülésen döntött egy fellebbezés ügyében.

(dho)