Vihar: hétfőn is teljes erőbedobással dolgoznak a károk elhárításán

//Berényi Attila
vihar-utani-munkalatok_dho_20230807-4

A Zöld Korona Garden Kft. munkatársai megfeszített tempóban dolgoznak a rengeteg zöldhulladék eltávolításán. fotó: dho

A város egyes területeit nagyon keményen érintette a szombat hajnalban Dunaharasztira is lecsapó vihar. A kárelhárítás hétfőn is teljes erőbedobással zajlik. A kár összértékét még nem tudni.

A Sport-sziget, a Templom kert a Fő úton, az Iparos utca, a Kegyeleti park és környéke, valamint mások mellett az Alsófalu a leginkább érintett terület. Itt végig vonulva az orkán erejű szél szinte mindent megtépázott, ami az útjába került. Teljesen egészséges fákat csavart ki tövestül, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz pincékbe tört be. Több helyen sérült épületek tetőszerkezete, kerítések dőltek ki a rájuk zuhanó fák miatt, amelyek elektromos és távközlési kábeleket rántottak magukkal. Többfelé autókban esett kár, meg egyszerűen fa dőlt rájuk.

Dunaharaszti vihar: körkép

A kárelhárítási és helyreállítási munkálatok folyamatosan zajlanak, amelyeket a szolgáltatók és az önkormányzat koordinálnak. A Városi Rendészet munkatársai járják körbe a települést és felmérik, hogy hol kell még beavatkozni. Közben a Zöld Korona Garden Kft. szakemberei már szombat óta, megállás nélkül szállítják el a házak elé kikészített, a viharban keletkezett óriási mennyiségű zöld hulladékot, és igyekeznek a parkokat is minél hamarabb ismét használhatóvá tenni. Persze ez a munka még jó darabig eltart majd.

A Zöld Korona Garden Kft. munkatársai megfeszített tempóban dolgoznak a rengeteg zöldhulladék eltávolításán. fotó: dho

A legtöbb háztartásban már helyreállt az elektromos szolgáltatás, és lassan magára talál az internet- és a televíziós szolgáltatás is.

Az önkormányzat műszaki osztályához is folyamatosan futnak be a bejelentések, tudtuk meg Szalay László polgármestertől. A városvezető jelezte, hogy mindenkihez eljutnak majd, de továbbra is türelmet kérnek. Azt még nem tudja az önkormányzat sem, hogy pontosan mekkora a keletkezett kár, mondta el a polgármester kérdésünkre válaszolva.

Az önkormányzat koordinálja a munkálatokat. Dr. Szalay László polgármester az egyik helyszínen. fotó: dho

„Az öregek sem nagyon emlékeznek akkora viharra, mint ami most pusztított. Dunaharaszti összefogása azonban példaértékű! Köszönet illeti a kárelhárításban résztvevőket, akik teljes erőfeszítéssel dolgoznak ismét a városért!”

A városvezető a közösségi oldalán megjelent friss posztban ismét óvatosságot kért a parkok látogatóitól, mert még mindig eshetne le nagyméretű ágak a fákról.

Az e-on szakemberei közben folyamatosan cserélik a kidőlt, megrongálódott beton oszlopokat, pótolják a leszakadt vezetékeket. Közben a biztosítók is dolgoznak már, és a bejelentések alapján megkeresik valamilyen formában a károsultakat. Fontos tudni, hogy a kár bekövetkezte után két nap van arra, hogy bejelentse a biztosítónál kárigényét. A teedőkről itt írtunk részletesen.

(dho, Dr. Szalay László polgármester / facebook)