Nincs megállás: tovább növekedett az agglomerációban élők lélekszáma

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / Yuri Arcurs Pepole
Több település, így Dunaharaszti is új intézkedésekkel fogja vissza a kiköltözési hullámot. Egy friss tanulmány az elmúlt évi adatokat elemzi, amely szerint az agglomeráció infrastruktúrája nem képes ellátni az egyre növekvő lakosságszámot.

A Helix Consulting a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen kiadott népesedési adatai alapján állított össze egy tanulmányt. Az elemzés kapcsán Hegedüs Tamás, a Helix Consulting lokációanalitikáért felelős vezetője az indexnek nyilatkozva kiemelte:

„Mint az már több forrásból elhangzott; nem is a hely kevés, inkább az infrastruktúra, például az utak, a víz- és csatornahálózat, az egészségügyi ellátórendszer, az óvodai és iskolai férőhelyek száma nem képes lekövetni az igényeket”

Az agglomerációban mintegy 12-15 ezer fővel többen laktak tavaly decemberben mint 2022 év elején. Dunaharaszti, Taksony és Dunavarsány is a Szigetszentmiklósi Járáshoz tartozik. Ezen a területen egy esztendő alatt 0,65% volt a lélekszám növekedés. Bármennyire furának is tűnik, de az agglomeráció többi járáshoz mérve ez a második legalacsonyabb adat, utánunk a Dunakeszi járás következik, ahol lakosságszám csökkenést regisztrált a KSH. Ez utóbbi volt egyébként az egyetlen negatív adat a fővárost leszámítva. Budapestről ugyanis 2022-ben 6000 ember költözött el.

Több agglomerációs településhez hasonlóan Dunaharaszti is a Helyi Építési Szabályzat átformálásával igyekszik megállítani a lakosságszám növekedést. Ez egy hosszú folyamat, hiszen alapos szakmai munka előzi meg a helyi érvényű szabályrendszer kialakítását. Hogy addig se növekedjen tovább rohamléptekben a beépített területek nagysága, Dunaharaszti a város egyes területeire változtatási tilalmat rendelt el. Ez átmeneti intézkedés, viszont nagyon szigorú. Ennek részleteiről, a kiköltözési hullám okairól a fenti videóban beszélt részletes dr. Szalay László polgármester.

(index, dho)