Kérdések és válaszok a dunaharaszti gyermekétkeztetés új rendszeréről

//Tóth Gábor
gyermekétkeztetés_freepik_wavebreakmedia_230704

Képünk illusztráció. forrás: freepik / wavebreakingmedia

A szeptembertől induló új tanévtől már előre kell fizetni a közétkeztetésért a szülőknek Dunaharasztin. Erről lapunk is beszámolt korábban. Az önkormányzat most egy részletes tájékoztatót is kiadott ez ügyben.

A korábbi rendszer, amikor a szülők utólag fizettek gyermekük menzája után a pénz és ételpazarlásnak is utat nyitott. A spórolás jegyében alakították át a számlázást.

Változás a gyermekétkeztetés díjának kifizetésében

Szerkesztőségünk több olvasói kérdést is kapott a témában, amelyeket továbbítottunk az Önkormányzatnak. Egy összefoglaló közlemény formájában érzett a részletes válasz, amely minden szülőnek fontos útmutató lehet, és ide kattintva érheti el.

A rendszer lényege, hogy az előzetes fizetés mellett a szülőknek – ahogy eddig – jelezniük kell, ha gyermekük valamilyen okból, például betegség miatt nem veszi majd igénybe a megrendelt étkeztetést. Az első nap még nem terheli a szülőt, hiszen váratlan helyzetek bármikor előfordulnak. Viszont a második, hiányzással töltött nap után, amely alatt nem mondja le a család a szolgáltatást, már a szülő pénztárcáját terheli a keletkező költség.

„A gyermekétkeztetés, ezen belül a kedvezményes közétkeztetés biztosítása kötelező önkormányzati feladat.”

– áll a tájékoztatóban, amelyből kiderül, hogy a kedvezményes közétkeztetésre törvény alapján jogosult gyermekek esetében az Önkormányzat megelőlegezi, majd az állam utólag megtéríti az Önkormányzat felé az étkezési díjat. Dunaharasztin egyébként szociális okokból tágabb ez a kör, hiszen van méltányossági gyermekétkeztetés is. Aki ide tartozik, annak a teljes támogatási összegét az önkormányzat finanszírozza.

„Azokra a napokra, amikor a kedvezményesen étkező gyermekek nincsenek bent az intézményben, az állami normatívát nem tudja lehívni az önkormányzat”

Ha a szülő jelzi, hogy nem lesz bent a gyerek akkor a város számára nem rendel ételt, azaz az után nem kell fizetni. Azonban, ha nem szól a család, akkor a szolgálgatást ki kell fizetni a város költségvetéséből, és az ennivaló is kárba vész. Ezzel akár napi több százezer forintos veszteség is keletkezett eddig. Szeptembertől azonban ez a szülő által előre kifizetett összeg terhére történik. Természetesen, ha valaki jelzi a tanintézménynek a hiányzást, az adott nap ellenértékét jóváírják neki a következő hónapban a MENZA Pure rendszeren keresztül.

Az intézkedés célja a pazarlás visszafogásán túl az is, hogy az étkezési díjhátralékból adódó tartozások felhalmozásának is szeretnénk gátat szabni.

A teljes tájékoztatót és azt, hogy mely család milyen kedvezményre jogosult az önkormányzat hivatalos honlapján, ide kattintva érheti el.

Ha további kérdései lennének a témával kapcsolatban, akkor a gallzsuzsi@dunaharaszti.hu címen teheti fel Gáll Zsuzsannának az önkormányzat munkatársának.

(dunaharaszti.hu)