Már működik az online árfigyelő

//Tóth Gábor
bevasarlas_freepik_230705

Képünk illusztráció. forrás: freepik

A hónap első napjától már egy weboldal segítségével tudja összehasonlítani az egyes, a kormány által kijelölt élelmiszerek árait a különböző áruházláncok kínálatát figyelembe véve.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium MTI-nek küldött közleményében kiemelték, hogy az árfigyelő célja, hogy a piaci verseny fokozásán keresztül az árakat egyre lejjebb szorítsa, ezzel hozzájárulva az infláció mielőbbi letöréséhez. Az első napok tapasztalata alapján megállapítható, hogy az árfigyelő hatékony rendszernek bizonyul, az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat – hangsúlyozták a közleményben.

A szaktárca közölte, az árak mérséklésén keresztül ezt a tendenciát erősítheti tovább a kormány azon intézkedése, miszerint a kötelező akciózás mértéke augusztus 1-től a jelenlegi 10 százalékról 15 százalékra emelkedik, miközben a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjeszti azzal a megkötéssel, hogy ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) MTI-nek küldött közleményében kiemelte, hogy az árfigyelőbe adatokat szolgáltató kiskereskedelmi láncok is reagálnak egymás áraira, már az első napokban több termékcsoportban – például tojás, kenyér – árcsökkentéseket, különböző akciókat hajtottak végre, az egyik kiskereskedelmi lánc pedig kifejezetten az árfigyelő indulásával összehangolva csökkentette több mint 100 termékének a fogyasztói árát.

(MTI)