Vegyi lerakat ügy: Dunaharaszti polgármestere az itt élők érdekét tartja szem előtt

//Berényi Attila
veszelyeshulladek_freepik_vladimirclar_20210622

Képünk illusztráció. forrás: freepik / vladimirclar

Kedden jelent meg a sajtóban az az értesülés, miszerint Kína hazákban hozná létre az elektromos autók akkumulátorainak előállításához és egyéb technológiák gyártásához szükséges vegyianyag elosztó központját. A meg nem erősített hírek nagy vihart kavartak a közéletben. Dunaharaszti polgármestere is reagált a hírekre.

Ahogy lapunk is megírta, a Direkt36 oknyomozó portál értesülései szerint Magyarországra fog települni a kínai vegyianyag-elosztóközpont. Ennek egyik lehetséges helyszíne a Záhonyi vasúti átrakodóhely lehet, a másik pedig a Dunaharaszti közelében, Soroksáron található BILK terminál lenne. Az áru vasúton érkezne. A mostani cikkünk megjelenéséig kormányzati forrásból, meg nem erősített információkról alábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Direkt36: akár a BILK is lehet Kína vegyi anyag elosztó központja

Dr. Szalay László Dunaharaszti polgármestere közleményben reagált a hírekre. Hangsúlyozta, hogy „nincs precíz információ” a projektről. Az eseményeket folyamatosan nyomon követi, és amennyiben szükséges, egyeztet a környező települések polgármestereivel. Kiemelte, hogy Dunaharaszti és az itt élők érdekei a legfontosabbak.

Közben a Fővárosi Közgyűlésben is napirendre kerül az értesülés. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy véderdő létrehozását javasolja az érintett területen. A politikus napirend előtti felszólalását itt nézheti meg.

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere közösségi oldalán határozottan úgy foglalt állást a közgyűlés előtt, hogy amíg ő vezeti a kerületet, addig ott nem fog elosztóközpont épülni.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is sérelmezte, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ügyben, és hangsúlyozta, hogy a kerületében élők érdekeit tartja szem előtt.

(dho)