Direkt36: akár a BILK is lehet Kína vegyi anyag elosztó központja

//Berényi Attila
budapest-belgrad_vasut_tehervasut_freepik_narong_20210508

Képünk illusztráció. forrás: freepik / narong

A Direkt36 nevű oknyomozó portál szerint hazánkban lenne a Kínában termelt és Európában szánt vegyianyagok elosztója. A lap belső kormányzati anyagokra hivatkozik. Állítólag az egyik lehetséges központ a Dunaharaszti szomszédságában, Soroksáron található Bilk. A kerület polgármestere tiltakozik a felvetés ellen.

A Direkt36 által idézett iratok szerint idén márciusban dőlt el, Magyarországra fog települni a kínai vegyianyag-elosztóközpont, az erről szóló hivatalos megállapodást pedig 2023 szeptemberében tervezik megkötni Kínában.

„Az európai központ Magyarországon lenne, majd innen osztanák el a vegyi anyagokat a kontinens más célállomásai felé. A tervek szerint itthon két helyszín jöhet szóba központként, az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely és egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény.”

A lapnak azt nem sikerült kiderítenie, hogy pontosan milyen vegyi anyagokat hoznának Magyarországra, és azokat miként tárolnák. Azt írják, hogy „az egyik legfontosabb kiszolgálási iparág az akkumulátor gyártók és az elektromos autó gyárak, ezáltal az első megvalósuló útvonalat a lítium akkumulátor gyártók (mint a CATL) kiszolgálására indítaná a kínai fél”.

A tényfeltáró portál kérdéseire ez ügyben egyelőre nem válaszolt a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sőt a kínai nagykövetség sem, valamint a témában állítólag érintett magyar és kínai cégek sem.

Bese Ferenc, Soroksár polgármestere közösségi oldalán éles hangvételű közleményben utasította vissza az elképzelést. Közölte, hogy ezt így nem fogják hagyni. Kiemelte, hogy a hírről ő is a sajtóból értesült.

(dho)