Civilek támogatása, buszközlekedés, HÉV fejlesztés – ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
fotó: dho
Több, közérdeklődésre is számot tartó témát is tárgyalt ülésén Dunaharaszti képviselő-testülete.

Az előző ülés óta eltelt időszakról szóló beszámolójában dr. Szalay László polgármester elmondta, hogy az

  • Állami Számvevőszék befejezte a többségi, önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzését, és mindent rendben talált Dunaharasztin.
  • A Bláthy Ottó utcában kialakított „menekülő út” le és felhajtóágát leaszfaltozták és helyreállították a megrongálódott magasságkorlátozó kaput.
  • Rendbe rakták a Munkácsy Mihály utcában a vízelvezető árkot.
  • A Pest Vármegyei Kormányhivatal ellenőrizte a játszótereket, ennek eredményeként néhány eszközt le kell festetni.
  • Kiépítették a napelemes rendszert a Városi Sportcsarnok tetején is, a beüzemelés még folyamatban van.
  • Megnyitott a „Gyere be!” Ház. Az eseményről alábbi cikkünkben olvashat.

Már üzemel a „Gyere be!” Ház!

  • Az óvódákban hallás- és szemészeti vizsgálat zajlik, ezt követően az ortopédiai vizsgálatok következnek.
  • Június 2-ára szervezi meg a Védőnői Szolgálat az Egészségnapot.
  • Az önkormányzat ismét szervez ingyenes urológiai-, prosztata szűrést.

Ismét ingyenes prosztata vizsgálat Dunaharasztin

  • A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a Lokálpatrióták Dunaharasztiért Egyesülettől kapott tartós élelmiszeradományt április 26-án osztják ki a rászoruló családoknak.

A képviselő-testület módosította a közbeszerzési ütemtervet, amelynek köszönhetően javulhat Dunaharasztin a kerékpáros közlekedés. A kérdésben sürgősséggel döntöttek, csakúgy mint a helyi autóbuszközlekedésről szóló helyi rendelet módosításában. Utóbbinak köszönhetően, amint hatályba lép az új közbeszerzési pályázat nyertesével kötött szerződés, onnantól a lakosságnak ingyenes lesz a helyi buszközlekedés Dunaharasztin.

Ingyenessé válhat Dunaharaszti helyi buszközlekedése

Az új rendszerben azon túl, hogy nem kell majd fizetni a jegyért, a diákok esetében regisztrációra lesz szükség, mivel a pontos utasszámra szükség van az állami támogatás megszerzéséhez.

Megszavazták a képviselők az Önszerveződő közösségek tavalyi támogatásának elszámolását, illetve az erre az esztendőre megállapított támogatás mértékét is. 2023-ban is 15 millió forintot osztott szét a város a civil szervezetek között.

Pályázatot írtak ki Szivárvány Óvoda, és a Hétszínvirág Óvoda vezetői pozíciójára, és meghosszabbították a Mese Óvoda intézményvezetőjének, Tóthné Szatmári Ágnes megbízatását egészen nyugdíjazásáig. Szintén pályázatot írtak ki a Területi Gondozási Központ intézményvezetőjének posztjára.

A város értékesített egy még 2008-ban vásárolt mikrobuszt, valamint meghosszabbított egy korábbi bérleti szerződést.

Egyetértett a testület azzal a főépítészi megvalósíthatósági véleménnyel, amely a HÉV tervezett fejlesztéséről és a HIT Gyülekezete által finanszírozott új épület megvalósításáról szól.

Döntöttek az év végi, a Polgármesteri Hivatalban elrendelendő igazgatási szünetről és elfogadták a DMTK és a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ 2022-es tevékenységéről szóló beszámolót, valamint jóváhagyták a város peres ügyeiről szóló összefoglalót is. A testület zárt ülésen döntött a kitüntető díjak adományozásáról.

(dho)