Elkészült a Tájház bora

//Tóth Gábor
Palackozta: Gerber Ferenc, készítette: dr. Szalay László. fotó: dho
Néhány palack jóféle bor készült a Tájházban préselt szőlőből.

Minden szeptemberben szüreti mulatságot rendez a dunaharaszti sváb tájházban a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ennek persze része a szőlő feldolgozása is. Ahogy mindig, tavaly is sok gyerek segített a szőlő darálásában, préselésében, hogy aztán édes must legyen az eredmény. Általában csak annyi van, amennyi ott helyben el is fogy. Ám 2022-ben, más tervekkel álltak neki a szervezők a népszerű program lebonyolításának. Annyi szőlőt dolgoztak fel, hogy abból bor készülhessen. Ez lett a Tájház bora. A bort egyébként az ezt a szakmát hivatalos képzésen éppen most elsajátító polgármester, dr. Szalay László készítette, a palackozást Gerber Ferenc a nemzetiségi önkormányzat elnöke vállalta magára. A borcímkét  Tóth Gábor, a dho munkatársa tervezte. A mindössze 40 palacknyi bor nem kerül forgalomba, hanem ajándékként, tombola nyereményként, kóstolóként szolgál majd.

Talán ebből is hagyomány teremtődik, és évről évre, a közösség munkájával elkészül a Tájház bora.

(dho)