Életjáradék Program indult Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / carmonaguerrer
Egyre több olyan idős ember él Dunaharasztin is, akik egyedül, segítség nélkül maradtak. Közülük többen kértek már korábban támogatást az önkormányzattól, nekik alkották meg az Életjáradék Programot. Ez a lehetőség ez év elejétől áll az érintettek rendelkezésére.

Manapság az idősek közül többen maradnak egyedül. Vagy egyszerűen nincs hozzátartozójuk, esetleg túl messze élnek egymástól, vagy nincs is lehetőségük segíteni az öregeket. A Szociális- és Egészségügyi Bizottsághoz is több olyan megkeresés futott már be, amelyben az érintettek felvetették, hogy részükre a tulajdonukban lévő ingatlanuk Önkormányzatra történő átruházása ellenében havi életjáradékot szeretnének. Ennek teremtették meg a képviselők a lehetőségét. Az így kapott pénz segít a kérelmezőknek a lakhatással, önfenntartással kapcsolatos terhek csökkentésében. Az érintetteket természetesen „holtig tartó használati jog illeti meg az életjáradékról szóló szerződéskötés után is.

Képviselő-testületi ülés karácsony előtt

Az év eleje óta elérhető lehetőségről szóló rendelet természetesen garanciákat is tartalmaz mindkét fél, azaz az idősek és a város részére is. Például:

  • Csak nyugdíjas korú, dunaharaszti lakosok tudnak élni a lehetőséggel, akik 1/1 tulajdoni hányaddal rendelkeznek saját ingatlanjuk felett.
  • Házastársak előtt is nyitott a lehetőség.
  • Szakemberek mérik fel az ingatlan műszaki állapotát.
  • Az életjáradék feltétele, hogy a lehetséges örökösök írásban lemondjanak részükről.
  • Az ingatlanban kizárólag a kérelmezők lakhatnak.

A kérelmet a Szociális- és Egészségügyi bizottság bírálja el, de végső döntést minden esetben a képviselő-testület hoz. Az életjáradék összegét az ingatlan paramétereinek és az igénylő életkorának figyelembevételével állapítják meg.

A további részletekről 2023. január 9. után lehet érdeklődni, ugyanis addig igazgatási szünet van a Dunaharaszti Városházán is.

(dho)