Rendkívüli támogatást kapnak az önkormányzatok a rezsiszámláikhoz

//Tóth Gábor
rezsiradiator_freepik_MrDm_230103

Képünk illusztráció. forrás: freepik / MrDm

Az elszabadult energiaárak a háztartások mellett az önkormányzatoknak is óriási terhet jelentenek. Ezt enyhíti egy napokban elfogadott állami segítségről szóló döntés.

A kormány kommunikációja szerint a háború és a brüsszeli szankciók miatt emelkedtek a sokszorosára az energiaárak. Ezt ellensúlyozandó kaptak korábban a 10 ezer fő alatti települések állami támogatást a rezsiszámláik kiegyenlítésére. A napokban született döntés értelmében azonban a 10 ezer fő feletti városok és a fővárosi kerület is ellentételezéshez jutnak, 44 milliárd forint értékben.

Pánczél Károly, térségünk parlamenti képviselője közösségi oldalán megjelent posztjában mutatta be, hogy a hozzá tartozó falvak és városok mennyi segítséget kapnak. Taksony esetében ez 27,9 millió forintot jelent, míg Dunaharaszti 227 millió forintot kap. Utóbbi egyébként a legmagasabb támogatási összeg a parlamenti képviselő felsorolásában.

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere a 2022. évi utolsó képviselő-testületi ülésen már említette az állami támogatást, amelyről akkor még csak telefonon értesítették. Véleménye szerint ez az összeg most rendkívül nagy segítség.

(dho)