Helyi adók és közétkeztetési díjak – ülésezett a képviselő-testület

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-ules_dho_20221128

Fotó: dho

Összesen 17 napirendi pontot tárgyalt Dunaharaszti képviselő-testülete legutóbbi ülésén. Döntöttek a helyi adók emeléséről a díjrendelet módosításáról. Utóbbiban ott van a közétkeztetés drágulása is, jövő év elejétől.

A szokásoknak megfelelően először dr. Szalay László polgármester számolt be, az előző ülés óta eltelt időben elvégzett munkától:

 • Folytatódott a Dózsa György úti vízvezeték rekonstrukció második üteme a Móricz Zsigmond és a Klapka György utcák közötti szakaszon. A munka kétharmadával végeztek, a folytatás üteme az időjárástól függ.
 • Befejezéséhez közeledik az Alsó-Duna sor ivóvízhálózatának rekonstrukciója. Folytatódik a Pillangó utcánál a vasút alatti víznyomócső, a Kinizsi utcánál a szennyvíznyomó-cső kiépítése.
 • Elkészült a Dózsa György úton a Könyvtár előtti okos zebra.

Újabb okos zebra épül Dunaharasztin

 • A Szekér utcai játszótéren kötélpályát helyeztek el.
 • A Rákóczi Ferenc Általános Iskolában található szolgálati lakást átadták a Tankerületnek. Ezzel a jelenleg nagyon szűkös tanári bővül majd.
 • Megkezdődött az új bölcsőde építése, és befejeződött a tűzjelző rendszer kiépítése a Polgármesteri Hivatalban.
 • A gyermekorvosi rendelő lépcsőházi korlátját lecserélték és folytatódik az intézményekben a lámpatestek cseréje energiatakarékos LED izzókra.
 • Felújítási munkálatok folynak a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában, és a Baktay Ervin Gimnáziumban.
 • Minden dunaharaszti óvodai csoport átesett a fogászati szűrővizsgálaton, a hiányzók szűrését a következő fél évben ejtik meg.
 • Lezajlott az őszi anyajegyszűrés.
 • A Családi- és Gyermekjóléti Szolgálat november 9.-én az Élelmiszerbank felajánlásának köszönhetően 200 rászoruló személynek adott át ingyenesen élelmiszercsomagot.

Miután elfogadták a képviselők a beszámolót, módosították a város idei költségvetéséről szóló rendeletét. Ezt azért kell megtenni időről-időre, mert a terveket folyamatosan igazítani kell a változó körülményekhez. Elfogadták a 2022-es költségvetés első háromnegyed évéről szóló tájékoztatót is.

Megszületett a 2023-ra érvényes helyi adórendelet is. Ez lényegében ugyanaz, mint amit már 2020-ban és 2021-ben is elfogadott a testület, bár apróbb módosítások történtek a szövegen. Tavaly és tavaly előtt azért nem léphettek hatályba ezek a szabályzók, mert a kormány rendeleteiben úgy döntött, hogy az önkormányzatok nem emelhetnek a helyi adókon. Ha nem születik hasonló kormányzati döntés, akkor 2023 január 1-től lép életbe az immár két éve tolt, az adóemeléseket tartalmazó rendelet.
Az építményadó esetében 2000 m2-ig 1.100 forint négyzetméterenként a közteher, amit a cégeknek meg kell fizetniük. 2000 és 3000 m2 között 1.320 forint az adó mértéke, míg e sáv fölött 1700 forint minden négyzetméter után.
A belterületi telkek után fizetendő adó 120 forint lesz négyzetméterenként.
A magánszemélyek kommunális adója is nő. Ez már jó ideje 3.000 és 5.000 forintos évi mértéken áll. Ezt emelik fel egységesen 12.000 forint/év szintre. Az adó megfizetése alól továbbra is mentességet élveznének a 70 évnél idősebb személyek. Az adót továbbra is két részletben kell megfizetni.
Az iparűzési adót nem tudja emelni a város, mert az jelenleg is a maximumon van.

Emelkednek a képviselő-testület döntése értelmében a városban fizetendő díjak is. A Városi Köztemető által nyújtott szolgáltatások egy részének térítési díja 10-15% közötti mértékben lesz több, és nagyjából 10%-kal kérnek el többet a piaci árusoktól az asztalokért, vagy a mozgóboltok helyéért. A piaci parkolási díj nem változik, de az illemhely használata itt 200 forint lesz. A közterület-használat különféle díjai 20%-kal emelkednek. Ugyanennyivel nőnek például a lakbérek és egyéb önkormányzati ingatlanok bérleti díjai.
Többet kérnek majd el a könyvtárban is. A József Attila Művelődési Ház díjai változatlanok maradnak, a Laffert Kúriát kisebb korrekciók érintik. Az anyakönyvi események díjemelésére ezúttal is csúsztatva, 2024. január 1-től kerül sor. De többe kerül majd a Sportcsarnok kibérlése is.
Emelkednek a közétkeztetés térítési díjai is. A rendelet szerint 2023. január elsejétől 30%-kal kell majd többet fizetni a bölcsődei, óvodai, általános iskolai és középiskolai étkezés esetében és 10 %-kal kerül majd többe a munkahelyi étkezés.

A 2023. január 1-től érvényes napi étkezési díjak az alábbi táblázat szerint alakulnak.

grafika: dho

Természetesen azok a kedvezmények, amelyeket az azokra eddig jogosultak igénybe vehettek, továbbra is érvényesek maradnak.

Megszületett az Önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési ütemterve. A képviselő-testület döntése értelmében jövő évben valamivel több mint 25 millió forintot kap a KisDuna TV üzemeltetésére a Dunaharaszti Ipartestület. Az önkormányzat hozzájárult ahhoz is, hogy a Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség a várostól kapott támogatását jövő év végéig használja fel.

Pályázatot ír ki a város a Területi Gondozási Központ korábbi épületének értékesítésére. Ez a Batthyány utca 2. szám alatt van.

Energiahatékonysági beruházásokról is döntés született. Így napelemek kerülnek a Városi Sportcsarnok és az Orvosi rendelő tetejére is. A két beruházás együttes értéke, jelenlegi áron számolva 56 millió forint.

Dunaharaszti: „jégpálya helyett napelemek”

Elfogadták azt a módosítást is a képviselők, amely a MÁV-Alsó területrendezés, belterületbe vonás feltételeinek pontosítását tartalmazza.

Megszavazták egy ingatlan önkormányzati tulajdonrészének eladását, módosult a Helyi Építési Szabályzat, és magánúttá minősítettek egy egyébként elzárt útszakaszt.

Megváltoztatták a képviselők a szociális ellátásról szóló szabályokat is. Ezek szerint krízistámogatás igénybevételének összeghatárát, hozzáigazítják a jelenlegi általános jövedelmi viszonyokhoz. Ezen utoljára 2020-ban változtattak. Korszerűsítették a gyermekvédelemről szóló rendeletet is.

A képviselők több olyan rendeletet is hatályon kívül helyeztek, amelyek felett már eljárt az idő, valamint elfogadták a jegyző tájékoztatóját a folyamatban lévő peres ügyekről.

(dho)