Rendkívüli testületi ülés: szennyvíz, Budapest-Belgrád-projekt, iskolai szolgálati lakás, intézményfelújítás

//Berényi Attila
Korábbi fotó. kép: dho
Több fontos témában is gyors döntésre volt szükség, így csütörtök reggel (2022.11.03.) rendkívüli ülést tartott Dunaharaszti Város képviselő-testülete.

Az ÉDV Zrt. levélben tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a szennyvíztisztító telep és a szennyvízelvezető hálózat kapacitásának határán van.

A fejlesztés előkészítése megkezdődött, ám amíg a bővítés valamilyen formában meg nem történik, valahogyan rendezni kell a helyzetet. A város így tudomásul vette a szolgáltató szennyvíz bekötési moratóriumról szóló javaslatát. Az elfogadott határozat szerint ilyen korlátozást vezetnek be mostantól:

„… az olyan kettő- illetve többlakásos ingatlanok esetében, amelyek nem rendelkeznek szennyvízcsatorna bekötővezetékkel vagy beállással, vagy azon fejlesztési igények esetében, ahol még nem létesült víziközmű hálózat, és mindkét esetben az erre vonatkozó szolgáltatói befogadói nyilatkozat / közmű elláthatósági nyilatkozat / engedély még nem került kiadásra vagy benyújtott igénybejelentővel nem rendelkeznek, a szolgáltató a víziközmű hálózat szennyvíz bekötése iránti kérelmet 2022. november 3. napjától elutasítja.

A Képviselő-testület a Szolgáltatóval egyetért abban, hogy a jelen engedélyezés korlátozás nem terjed ki a már megkötött-, valamint a már tárgyalás alatt lévő településrendezési szerződéseket érintő ingatlanokra…”

A Budapest-Belgrád-projekttel kapcsolatban a beruházó képviselője 14 darab önkormányzati ingatlanrész megvételével kapcsolatban nyújtott be megkeresést. Ahogyan az érintett magánszemélyek esetében is, ha ezt elutasítja Dunaharaszti vezetése, akkor kisajátítási eljárás kezdődött volna. Így az eladás mellett döntöttek a képviselők.

Döntés született arról is, hogy a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ megkeresésére a város átadja a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola területén található szolgálati lakást. Ez jelenleg üresen áll, és az intézmény egyébként kis alapterületű tanári szobáját bővítik majd ennek segítségével.

Az Önkormányzat a képviselők döntése értelmében tulajdonosi hozzájárulását adta a Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnázium és Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola felújításához is. A munkálatok költsége egyébként a tankerületi központot terheli.

(dho)