Közétkeztetés, óvoda bővítés, DMTK – ülésezett Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
kepviselő_testulet-ules01_dho_20221024

Ülésezett Dunaharaszti Város képviselő-testülete. fotó: dho

Több fontos döntés is hozott Dunaharaszti Város képviselő-testülete.

A szokásoknak megfelelően először az előző ülés óta eltelt időben elvégzett munkáról adott számot dr. Szalay László polgármester:

 • Határidőig feladta az önkormányzat a felettes szerveknek a költségvetésről szóló mérlegjelentést.
 • A Magyar Államkincstár ellenőrizte, hogy a Bölcsőde fejlesztést jól végezte-e el a város. Mindent rendben találtak a revizorok.
 • Megérkeztek a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos szülői nyilatkozatok.
 • A kormány döntésének értelmében – mely szerint a többgenerációs családi házak kedvezményt kaphatnak a rezsidíjakból – megkezdődött az ehhez szükséges jegyzői engedélyek kiadása.

Így kérhetik Harasztin a többgenerációs családi házban élők a kedvezményes gázelszámoláshoz szükséges igazolást

 • A Rendészeti Iroda előtt megújult a járdaszakasz, kicserélték a Városi Könyvtár világítását energiatakarékos izzókra, a Városi Bölcsőde Kossuth Lajos utcai épületében felújították a vizesblokkot, valamint sor került a Gyermekorvosi rendelő tisztasági festésére is.
 • Az új bölcsőde építésére vonatkozó szerződést megkötötték a munkát elnyert vállalkozóval, és a munkaterületet át is adták.
 • A Rákóczi suli konyhájában kicseréltette a város a melegvíztartályt. Fontos megjegyezni, hogy az intézmény nem a város fenntartásában van már jó ideje.
 • A Polgármesteri hivatal épületében megkezdődött a tűzjelzőrendszer kiépítése.
 • Megkezdődött a Dózsa György úti ivóvízrendszer felújításának második üteme, hasonlóképpen az Alsó-Duna soron is dolgoznak.
 • Megkezdődött a Pillangó utcánál a vasúti vágányok alatti víznyomócső, a Kinizsi utcánál a szennyvíznyomócső építése.
 • A Bezerédi-sportpark építése jól halad, a fák és bokrok ültetése is megtörtént. Az új létesítmény átadását november végére tervezik.
 • A városban folyamatosan zajlik a korábbi ivóvíz-bekötések aszfaltozása.

Az első napirendi pont a Prizma-Junior Zrt. jövő év január elsejétől tervezett áremelése volt. Az elfogadott határozatból kiderül, hogy a vállalkozó 38%-os emelést szeretett volna, a város viszont csak 30%-ot szavazott meg. A drágulást az alapanyagok és az energia drágulása indokolják. Ez a város által fizetendő díj emelését jelenti, és nincs hatással a szolgáltatást igénybe vevők által fizetett összegre. Mindezek értelmében évente Dunaharaszti a közétkeztetésért több mint 560 millió forint (+ÁFA) összeget fizet.

Határozat született a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ területi bővítéséről is. Egy szomszédos telekrészt vásárol meg a város, amelynek köszönhetően javul az épület megközelíthetősége és növekszik az idősek kikapcsolódását biztosító zöldfelület is.

Több ponton módosult a Helyi Építési Szabályzat is, valamint hozzájárultak a képviselők a Szivárvány Óvoda bővítéséhez szükséges telekvásárláshoz is.

Kücsön Sándor (b) és Fényes István (j), önkormányzati képviselők. fotó: dho

Egy kisebb területet a belterülethez csatoltak, valamint egy helyi közútból magánút lett.

A képviselő-testület hatályon kívül helyezte a korábbi partnerségi rendeletet, mert elenyésző volt az érdeklődés az így biztosított véleményezési lehetőség iránt. A testület egy korábbi rendeletben egy számelírást is kijavított, valamint haszonbérleti szerződést kötött a DMTK-val.

Elfogadták a Dunaharaszti Munkás Testedző Kör számára tavaly nyújtott támogatás elszámolását, és két civil szervezet kérésére módosították azok idei támogatásának célját.

A város elfogadta a bölcsőde és az óvodák gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a határozatok végrehajtásának összegzését.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a polgármestert ebben az évben hathavi illetményének megfelelő jutalomban részesíti.

(dho)