Letették a Bezerédi-szabadidőpark alapkövét

//Tóth Gábor
Az időkapszula. fotó: dho
Elhelyezték a Bezerédi-lakóövezetben létesítendő szabadidőpark alapkövét. Az építésének már neki is álltak.

A fejlesztés teljes neve egyébként Bezerédi sport- és pihenőpark. A beruházás mostani elindításakor egy időkapszulát zárt az alapkőbe Pánczél Károly a térség országgyűlési képviselője és dr. Szalay László polgármester. A fémhengerben néhány pénzérme és a Dunaharaszti hírek aktuális száma, valamint a képviselő-testület névsora kapott helyet.

Pánczél Károly, parlamenti képviselő. fotó: dho

Pánczél Károly, parlamenti képviselő beszédében elmondta, hogy Dunaharasztival mindig könnyű együtt dolgozni, amire jó példa a szabadidőpark beruházása is. Még tavaly ősszel indult el az a kormányzat által felügyelt projekt, amelyben az 5 ezer főnél nagyobb települések fejlesztéseit támogatták. A honatya emlékeztetett, hogy megyei jogú városok fejlesztését a kabinet egy külön programban finanszírozta, a kistelepülések tekintetében pedig a Magyar Falu program sikersztori. Ám a köztes méretű városok fejlesztésére is szükség van. A kormány Dunaharaszti esetében 374 millió forintos támogatást ítélt meg – figyelembe véve a lakosság számot. Ehhez társította a városvezetés, a képviselő-testület támogatása mellett a sportpark projektjét és a Dunaparti sétány fejlesztését. Az erről szóló kormányrendelet nem sokára meg is született, amely több másik település fejlesztését is támogatta. Az állami támogatásról itt írtunk korábban.

Dr. Szalay László, polgármester. fotó: dho

Dr. Szalay László polgármester emlékeztetett, hogy a Bezerédi-lakóterület a város egyik leggyorsabban fejlődő térsége. A szabadidőparknak szánt telek is alapvetően olyan fejlesztési terület volt, ahová lakóházakat lehetett volna építeni. Az önkormányzat már jó ideje igyekszik határozottan szabályozni a lakóövezetek terjeszkedését. Éppen azért vásárolta meg ezt a telket a város, hogy a lakóházak között egy szabadidős, kikapcsolódásra, sportolásra alkalmas terület alakuljon ki.

Az alapkőletétel. Dr. Szalay László, polgármester (b) és Pánczél Károly parlamenti képviselő (j). fotó: Karlik Dóra

A kormányzati támogatás nem elegendő a sportpark létrehozásához, így a képviselő-testület döntése értelmében az ehhez szükséges összeget a város saját költségvetéséből állja. Ez több mint 200 millió forintot jelent. A városvezető kiemelte, hogy a park körül parkolókat is létesítenek. Ez azokat segíti majd, akik a város másik részéből érkezve akarják majd igénybe venni a park adta lehetőségeket.

Gyerekek már birtokba is vették a leendő park sarkába kihelyezett memóriajátékot. fotó: dho

A most már épülő sport- és szabadidőparkban lesz egyébként foci- és streetball pálya, kondipark, játszótér, zenepavilon, illemhelyek, büfé. A terület szabadon maradó részét természetesen parkosítják, a kerítésen kívül pedig rekortán borítású futópálya veszi majd körbe. Így a futók bármikor használhatják a területet.

(dho)