Indul a csatorna razzia Dunaharasztin

//Berényi Attila
csapadekviz-ellenorzes-csatornahalozat_dho_20210906

Egy dunaharaszti ház eresze. fotó: dho

Még mindig vannak olyanok, akik a szennyvíz hálózatra kötve üzemeltetik a házuk csapadékvíz elvezetését. Ez szabálytalan, és ráadásul túlterhelhetik a rendszert. Az önkormányzat és az ÉDV Zrt. együttműködve indít ellenőrzés sorozatot Dunaharasztin!

Azok, akik a csatornahálózatra kötik a csapadékvíz elvezető rendszerüket, nagyobb esők esetén túlterhelik a szennyvíz hálózatot. Miattuk a mélyebben fekvő ingatlanokban ilyenkor például a WC-ből visszafelé áramlik a szennyvíz, azaz ott jelenik meg a súlyosan fertőző anyag.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. felhívása szerint – amely Dunaharaszti város hivatalos oldalán jelent meg – a visszaáramló szennyvíz mind műszaki, mind közegészségügyi szempontból súlyos következményekkel jár. Egyébként a vonatkozó kormányrendelet szerint

„…  az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető műbe csapadékvizet juttatni tilos!”

Dunaharaszti Város Önkormányzatával együttműködve az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2021 szeptemberétől Dunaharaszti területén ellenőrzéseket hajt végre. A közlemény szerint ezt az eddigi füstöléses módszerrel végzik. Ám mivel sokan, egy úgynevezett „visszacsapó szelepet” hsználnak az illegálisan bekötött csapadékvíz hálózat elrejtésére, így egy UV folyadékos módszert is bevetnek. Az ellenőrzés közterületről elvégezhető, azaz aki csal, az nem tud a magántulajdon szentsége mögé bújni. Ahol szabálytalanságot találnak, ott az ÉDV Zrt. határidőt szab meg, amíg az illegális rákötést meg kell szüntetni. Ezt egy újabb ellenőrzéssel tesztelik.

Fontos az is, hogy az illegális rákötések esetében a víziközmű-szolgáltató a jogellenesen bevezetett csapadékvíz mennyisége után az üzletszabályzatában meghatározott pótdíjat számolhat fel, sőt ezen fölül még kötbért is kiszabhat.

A csatorna használat bár elsőre pofon egyszerűnek tűnik, de mégis sok szabályt kell betartani. Az ÉDV Zrt. ezért „Csatorna-használati illemtan” címmel adott közre tájékoztatót. Érdemes átolvasni!

(dunaharaszti.hu)