Ismét lesz légi és földi szúnyoggyérítés a héten

//Berényi Attila
szunyoggyerites_freepik_20200727

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Ha az időjárás lehetővé teszi, a szakemberek a napokban 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vérszívókat, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a földi védekezést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az elmúlt napokban végrehajtott kezeléseknek köszönhetően a Duna felső szakaszán mérséklődött a szúnyoginvázió, amely a folyó korábbi áradása miatt alakult ki. A nagy melegben a csípőszúnyogok aktivitása későbbre tolódik, jellemzően napnyugtakor kezdenek rajzani. Az augusztus 20-i ünnepségek miatt péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés. 

Dunaharasztin 100 hektárt érint majd a földi és ugyanennyit a légi kezelés. Dunavarsányban mindkét módszerrel 344 hektárt fednek le. Taksonyban 300 hektáron lesz földi kémiai gyérítés, míg Szigetszentmiklóson szintén a földön és a levegőben is elvégzik a kezelést, egyaránt 410 hektáron. Az említett településeken 2021.08.18.-án, azaz szerdán lesz a beavatkozás. Soroksáron ezen a napon, 150 hektáron végeznek majd földi kémiai beavatkozást, egy nappal korábban (2021.08.17., kedd) 500 hektáron lesz légi szórás, derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság adataiból.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.
A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.
(OKF)