Össztűz a szúnyogokra!

//Tóth Gábor
Finger art of man. Concept of human was bitten by mosquito.

Képünk illusztráció. forrás: freepik / victoriafly

A Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg továbbra is a szúnyogártalmat. A folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig erős a szúnyogártalom. Ez érvényes Dunaharasztira és a környező településekre is. Hadat üzennek a szúnyogoknak.

Ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhető tájékoztató szerint Dunaharasztin 2021. augusztus 11-én, azaz szerdán naplementekor lesz földi és légi szúnyoggyérítés. Még világosban dolgozik majd a repülő, majd sötétedés után a földi eljárást vetik be.

Szigetszentmiklóson is ugyanilyen akció lesz. A földi, kémiai eljárást vetik be elsőre Soroksáron, és Taksonyban valamint Dunavarsányban szerdán. Itt a légi, kémiai eljárást másnap végzik el, derül ki a katasztrófavédelem táblázatából

Rossz idő esetén a védekezés 2021. augusztus 12-én vagy 13-án lesz.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szúnyogok ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

(OKF)