Ismét LÉGI szúnyoggyérítés!

//Berényi Attila
legi_szunyoggyerites_pixabay_wilbue_20210729

Képünk illusztráció. forrás: pixabay / wilbue

A katasztrófavédelem koordinálja a földi védekezést az országban. Sokan azonban azt mondják, hogy a légi beavatkozás sokkal hatásosabb a vérszívók ellen. A környék önkormányzatai összefogtak és idén már másodjára száll fel a permetező repülő.

Az ismételt légi szúnyoggyérítés Dunaharasztin és a környékbeli településeken 2021. augusztus 4. napján (szerdán), a napnyugtát megelőző 1,5 órában lesz. Rossz idő esetén a védekezés 2021. augusztus 5-6. napján, ugyancsak sötétedéskor lesz, áll a Dunaharaszti Önkormányzat közleményében.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Elővigyázatosságból azért ezeken az estéken a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

(dunaharaszti.hu)