Légi szúnyoggyérítésre készüljön!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció! forrás: freepik / wirestock
Eredetileg most hétfőn lett volna Dunaharasztin szúnyoggyérítés, ám az időjárás közbeszólt. Ezt a műveletet katasztrófavédelem koordinálja. A Duna áradása is megzavarja a munkát, így nem az esőnapokon pótolják a permetezést. Azonban a környék településeinek összefogásában légi gyérítés lesz most csütörtökön.

A Katasztrófavédelem tervei szerint 2021. július 19-én lett volna városunkban az újabb szúnyoggyérítés, erről itt írtunk korábban. Ám a vihar és a csapadékos szeles idő miatt ezt a műveletet törölték. A munkát egyébként földi, ködképzéses módszerrel végezteti a hatóság. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy jelen állás szerint a korábban tervezett esőnapok (2021. 20-21.) sem jöhetnek szóba.

A Dunán a következő napokban levonuló árhullám jelentős változást hoz a szezon szúnyogártalmában. A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a régiók szúnyogterheltségét, és a lárvák ellen biológiai, a kifejlett szúnyogok ellen kiterjedt kémiai, központi védekezés várható.

Jelen állás szerint valamikor a jövő hét első felében lesz katasztrófavédelmi gyérítés Dunaharasztin, de ez ismét az időjárástól és az árhullám levonulásától is függ.

Közben idén első alkalommal lesz légi gyérítés térségünkben, de önkormányzati szervezésben. Az országos tisztifőorvos ugyanis idén ismét engedélyezte a piaci szereplők számára is a légi úton történő szúnyogirtást. Ha egy kétfedeles-szárnyú repülőt lát alacsonyan áthúzni 2021.07.22.-én Dunaharaszti és a környék települései felett, akkor éppen a műveletet végzik el.

Már hosszú évek óta fog össze a környék 16 önkormányzata és együtt finanszíroznak saját szúnyoggyérítést. Külön-külön településenként nem lenne a műveletnek semmi értelme, hiszen a szétszórt anyagot a szél is viszi, és a szúnyogok sincsenek tekintettel a településhatárokra. A közbeszerzést a települések megbízására mindig Szigetszentmiklós vezényli le. Ebben az évben 2 alkalommal légi, 2 alkalommal földi és 1 alkalommal biológiai védekezésre szerződtek le egy céggel. Ezt a keretet egy, az adott területek szúnyogterhelését értékelő szakértő bevonásával hívják le, azaz nem feltétlenül kell az összes beavatkozás. Dunaharaszti esetében 60 hektárt érint a védekezés és a városnak 1.143.720 Ft költséget jelent, ha minden védekezést megtartanak ebben az évben, tudta meg szerkesztőségünk a feladatot koordináló Szigetszentmiklósi Önkormányzattól.

A védekezéskor használt anyag a Deltasect Plus 1,2 ULV – ezt használja a beavatkozások során a Katasztrófavédelem is.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

(OKF, dho)