Kérdések – válaszok: temetői vízellátás

//Tóth Gábor
Öntözőkút a dunaharaszti temetőben. fotó: dho
Mint oly gyakran, most is egy olvasói megkeresés érkezett szerkesztőségünkbe, a temető időszakos vízellátása után érdeklődött a levélíró. Mint mindig, megszereztük a válaszokat.

Olvasónk azt írta, hogy az elmúlt napokban, a nagy meleg miatt estefelé ment ki a temetőbe. Ám azt tapasztalta, hogy este 20.30-kor elzárták a vizet a területen, lehetetlenné téve ezzel az öntözést. Ez azért jelent problémát, mert a kánikulában inkább este szeretnék meglocsolni a sírokon lévő virágokat, amelyek így kiszáradnak – áll a levélben. Olvasónk azt kérte, hogy a vízelzárás a területen inkább 22.00-kor legyen.

A Városházától kapott válaszok szerint a vízszolgáltatás a temetőben reggel 5-től indul és este 9-ig működik. A rendszert automata szabályozza. Azért van szükség az éjszakai lezárásra, mert egy esetleges csőtörés jelentős károkat okozna a temetőben, a sírokban. Mérlegelve az olvasói kérést, a kánikulai időszakban a rendszert átállítják 22.00 órás zárásra.

A temetőben egyébként rendelkezésre áll egy kerekes kút is, amelyből állandóan nyerhető víz, illetve van egy közkút is (a főbejáratnál), ez is állandóan használható.