Változások sora július 1-től!

//Berényi Attila
valtozasok-julius1tol_freepik_20210701

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Hivatalosan is átléptünk 2021. második felébe. Ez azzal is jár, hogy jó néhány dolog megváltozott! Így jóval drágább lesz rendelni az unión kívülről és élesedik az EU-s védettségi igazolvány, valamint elbúcsúzhatunk néhány műanyag eszköztől.

Rendelés az unión kívülről:

2021. július 1-től lépett életbe az új uniós áfaszabályozás, amely alapján megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége, és a posta a kisebb értékű küldeményeket is köteles vámkezelni – közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

A változás értelmében az EU határain kívülről érkező összes termék után általános forgalmi adót kell fizetni, amit a vám elé állítás előz meg.

Az új díjrendszer a termékek értékével arányosan, sávosan határozza meg a fizetendő vámkezelési díjakat. Tíz eurós termékérték alatt online fizetés esetén 399 forint, 10 és 22 euró között 499 forint a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, vagyis kézbesítéskor fizet a címzett, a díj 799 forint, illetve 899 forint lesz – tették hozzá.

Uniós védettségi igazolvány:

Az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság megállapodása alapján csütörtökön lépett életbe az EU-s védettségi igazolvány, írta az index. Az új dokumentum mindenkiről három információt fog tartalmazni. Azt, hogy Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák közül melyikkel oltották be, azt, hogy átesett-e a fertőzésen, illetve azt, hogy van-e friss, negatív teszteredménye.

Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papírformában is ingyenesen elérhetővé teszik. Az Infostart arról ír: a magyar és angol nyelvű európai Covid-igazolást idehaza kormányablakoknál, az állampolgári ügyfélkapunál lehet igényelni, illetve letölteni. Az igazolás kiváltása, valamint letöltése ingyenes.

A legfontosabb, hogy oltottként csak azokat ismeri el az unió, akik az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát kapták. Ezek a Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen. Az orosz és a kínai oltóanyag nem ide tartozik.

Az igazolásról szóló legfontosabb tudnivalókat ide kattintva találja meg.

Ha uniós országba szeretne utazni, akkor érdemes indulás előtt tájékozódni az adott államra érvényes beutazási szabályokról. Ezt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Konzuli Szolgálatánál teheti meg. Ehhez elegendő ide kattintania.

Egyszer használatos műanyagok:

Mostantól tilos forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat. Ilyen a fültisztító pálcika, evőeszköz, tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömböket tartó pálca és az expandált polisztirolból készült ételtároló edény és italtartó pohár forgalmazása. Szintén tilos könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

(MTI, index, infostart, koronaviros.gov.hu)