Dunaharaszti felkészült a nagy hóra is

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / studiopeace
Most éljük az idei tél, eddig leghidegebb napjait. Még nagy hó nem esett, de hosszú még az idei, hideg évszak. Dunaharaszti felkészült a nagyobb hóra is, de a háztulajdonosoknak, lakóknak is van kötelezettsége.

Amikor egyszerre sok hó hullik, akkor bizony nehézkes közlekedni. Minden útnak megvan a maga felelőse, akinek gondoskodnia kell a mielőbbi, biztonságos használhatóságról. A nagyobb főközlekedési utakat (ez Dunaharasztin a Fő út, a Némedi út, a Dózsa György út és az 51-es) a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli, így ott ők tolják le a havat, és gondoskodnak az úgynevezett síkosságmentesítésről.

Dunaharaszti többi útját a Hidrográd Kft. tartja rendben. Összesen 24 fő áll készenlétben. Ők 4 db egyenként 6 fős brigádban dolgoznak. Nagyrészt kézi erővel tisztítják meg az utakat, de 4 munkagép is rendelkezésre áll. Ők tüntetik el a havat és a jeget az intézmények elől. A parkokat, sétányokat a Zöld Korona Garden Kft. takarítja, de hozzájuk tartozik a buszmegállók síkosság mentesítése is, derült ki a Városháza szerkesztőségünknek küldött közleményéből.

Fontos azonban, hogy az úttestek és a középületek előtti járda szakaszok megtisztításáért felelősek ezek a cégek. A többi járda hómentesítése, és a csúszásveszély megszüntetése az adott ingatlan tulajdonosának, lakójának vagy társasház esetén a közös képviselő, esetleg az általa megbízott személy feladata.

A Dunaharasztin az ingatlanok előtti hóeltakarításról és síkosságmentesítésről a város „hulladékgazdálkodás, a köztisztaság és közterület használat helyi szabályairól” szóló 11/2013. (V. 31.)-as rendeletének 29. §-a szól. Ezt itt éri el. Ez azt is rögzíti például, hogy:

A hóeltakarítás és a jégmentesítés során tilos környezetszennyező anyagokat (pl. konyhasó), darabos, sérülést okozó anyagokat, valamint bomló és szerves anyagokat használni.

A rendelet szerint a jégmentesítésre homokot, hamut, fűrészport, kőporlisztet kell szóróanyagként használni.

Mindezt azért fontos betartani, mert ha valaki (ne történjen ilyen) a jég miatt esik el a járdán, sérülést szenved, akkor az ottani ingatlan tulajdonosát terheli a kártérítési kötelezettség. Ez nem csak arra vonatkozik, hogy esetlegesen ki kell fizetni a sérült ruhát, vagy az orvosi költséget, de az illető akár a munkából való kiesés miatt is követelhet pénzt.

Az utak szórásában, síkosság mentesítésében egyébként figyelembe kell venni a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendeletet, amely előírja, hogy belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. A régebben használt konyhasó, és korábbi útszóró só azon túl, hogy a növényekben kárt tesz, szétmarta a cipőket is, de a kutyák lábát is károsította. Az arra sétáltatott ebeknek fájdalmas, marásos sérüléseket okoz.

(dho)