Továbbra is TILOS a kerti hulladék égetése Harasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / nariart
Itt az ősz, egyre több levél, elszáradt ág, növényi maradvány a kertekben. Ezeknek is megvan a helye, és aki Dunaharasztin él, az teljesen ingyen megválhat ettől.

Ez az az évszak, amikor a kertes házaknál keletkezett úgynevezett zöldhulladékot összegyűjtik a gazdák. FONTOS: Dunaharasztin továbbra is TILOS az avat és a kerti hulladék (mindennemű növényi hulladék) égetése. Az erről rendelkező önkormányzati rendeletet ide kattintva érheti el, és a vonatkozó rész „A levegő védelme” pontban a 17.§ (4). pontjában található.

Az őszi zöldhulladék-gyűjtést már meghirdette az önkormányzat, ez 2020 november 14-e és 22-e között lesz, és teljesen ingyenes. A füvet, avart, zsákokba kell tenni, és úgy kitenni az ingatlan elé. Az ágakat 1,5 darabokra kell vágni, és összekötözni (de ezek 15 centinél vastagabb ágak nem lehetnek). A zöldhulladék gyűjtés részleteiről, valamint arról, hogy az ön utcája mikor kerül sorra itt írtunk korábban.

Aki nem szeretne eddig várni, az a zöldhulladékát elviheti a Dunaharaszti Komposztáló és Zöldhulladéklerakó telepre, ahol minimális díjért veszik át azt. A részleteket itt olvashatja el.

Ne hagyja figyelmen kívül a szabályokat, és ne keserítse meg a szomszédai életét azzal, hogy a kertben tüzet rak, és ott égeti el a zöld-hulladékot. Ez ugyanis súlyosan környezetszennyező, és az egészségre is ártalmas. Önre pedig akár vaskos büntetést is róhatnak, ha figyelmen kívül hagyja a vonatkozó rendeleteket.

(dunaharaszti.hu, dho, zoldhulladeklerakas.hu)