Többet kell fizetni szeptembertől a dunaharaszti közétkeztetésért

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / wavebreakmedia
Jelentős, 21%-os áremelésre számítsanak azok, akiknek gyermeke igénybe veszi az oktatási intézményekben az étkeztetést Dunaharasztin, de a munkahelyi közétkeztetés is drágul városunkban, 31%-kal, 2020. szeptember 1-től.

Az étkeztetési díjak emeléséről legutóbbi (2020.06.29.) ülésén döntött a képviselő-testület. Az ott született döntésekről itt olvashat összefoglalót.

Az étkezési térítési díjak emelése volt az egyik olyan napirendi pont, amely a legtöbb vitát váltotta ki, már a bizottsági üléseken is. Ugyanis a szolgáltató Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt. kezdeményezésére a város által fizetendő térítési díjat már tavaly megemelte az önkormányzat, így az éves szinten 319,5 millió forint +Áfa összegre ugrott. Az akkori drágítás indoklása a minimálbér és a bérminimum növekedése, valamint a két új alkalmazott felvétele volt. Ezt még nem érezték meg közvetlenül a szolgáltatást igénybe vevők, hiszen a számla ezen részét a város fizeti.

A mostani emelés – amely már a térítési díjakat közvetlenül is érinti – indoklása az, hogy megugrottak a nyersanyagköltségek. A testület végül az emelést 9 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Az önkormányzat honlapján cikkünk megjelenésekor még nem jelent meg a most elfogadott emelésről szóló rendelet, de szerkesztőségünk megkapta a véglegesített anyagot, így közöljük a most szeptembertől életbe lépő, új térítési díjakat:

Csupán a bölcsődei étkeztetési díjak nem emelkednek az eddigi összegekhez képest! A többi drágítás 21-31% mértékű.

A díjrendelet körüli vitában volt olyan képviselő, aki összekavarodhatott. Fényes István a Lakihegy rádiónak azt nyilatkozta, hogy a bölcsődei és az óvodai díjak nem emelkedtek. Fentiek tekintetében ez nem fedi a valóságot, mivel a régi ár csak a bölcsődék esetében maradt meg. A politikus nyilatkozatát ide kattintva olvashatja el és hallgathatja meg.

A képviselő-testületi 2020.06.29-i ülését a KisDunaTv közvetítésében ide kattintva nézheti vissza, az étkezési díjakról szóló napirendi pont tárgyalása 34:12-nél kezdődik.