Ma szúnyoggyérítés! 2020.06.30.

//Tóth Gábor
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Ma szúnyoggyérítés! 2020.06.30.
A jóidővel együtt egyik pillanatról a másikra jelentek meg a szúnyogok, méghozzá nagy tömegben. Persze ehhez az is kellett, hogy a hónap nagyrésze csapadékos volt, és sokfelé jelentek meg pangóvizek. Dunaharasztin is támadnak a vérszívók.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán elérhető tájékoztató szerint 2020.06.30.-án Dunaharaszti területén, összesen 100 hektáron végeznek földi kémiai irtást. Az önkormányzatokat ebben az esetben tájékoztatási kötelezettség terheli a lakosság felé.

A környéken Taksonyban is lesz hasonló munka, az erről kiadott tájékoztató itt érhető el, a Szigetszentmiklósi tájékoztatót pedig itt találja meg.

A 27. hétre tervezett kémiai gyírétssek, forrás: BM OKF GEK

A kiadott tájékoztatás szerint az eljárást napnyugta után végzik. Rossz idő esetén a védekezés 2020. július 1-2. napján lesz. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarítani. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.  A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogírtó kezelés kiegészítéséként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket, áll a figyelmeztetésben.

 

(OKF)