Hosszú idő után ismét összeül Dunaharaszti Képviselő-testülete

//Berényi Attila
testuleti-ules_korabbi-kep_dho_20200626

Képünk egy korábbi testületi ülésen készült, fotó: dho

Utoljára február 24-én volt arra lehetőség, hogy városunk választott képviselői tanácskozzanak, és döntsenek a település ügyeiben. Ez után a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a polgármester egyszemélyi döntéseket hozott. Most viszont szó lesz helyi adók, és az étkeztetési díjak emeléséről is, de határozhatnak a közvilágítás korszerűsítéséről is.

A veszélyhelyzetben született döntések jó részéről beszámoltunk. A cikkeket megtalálja a #képviselő-tetsület és a #dr. Szalay László jelölések alatt.

A képviselő-testület ülése 2020. június 29-én, hétfőn, 14 órakor lesz a Városháza dísztermében. A képviselők összesen 22 napirendi pontot tárgyalnak majd meg.

Szó lesz a tavalyi évről szóló zárszámadási rendeletről. Lényegében azt tekintik át, hogy a tervezethez képest hogyan alakult a Dunaharaszti tavalyi évi gazdálkodása. Ezt normál esetben korábban meg kellett volna tenni, ám a veszélyhelyzet miatt életbe lépő különleges szabályok szerint, annak megszűnését követő 30 napon belül kell a számvetést elkészíteni.

Szavaznak majd az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a hozzájuk tartozó intézmények tavalyi monitoring stratégiájáról is. Beszámolókat fogadnak majd el a Nemzetiségi Önkormányzatok részére nyújtott tavalyi támogatásokról és költségvetésük végrehajtásáról is.

A száraz számok után azonban, zsebbe vágó témákkal foglalkozik majd a testület.

Például megtárgyalják, és megalkotják az új helyi adórendeletet, amely jövő évben lesz hatályos. Ennek indoklásában az előterjesztő polgármester azt írja, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet idején meghozott központi intézkedések, jogszabály-változások hátrányosan érintették az Önkormányzatot, és jelentősen rontották a város ez évi költségvetési helyzetét. A cégek a több hónapos leállás és a válság miatt kieséssel számolnak, ezek pedig a helyi adó bevételeket is érintik. A gépjárműadó eddig önkormányzatoknál maradó 40 százalékát nemcsak erre az évre, hanem 2021-re is elvonja a településektől a kormány. A központi költségvetés az előző évihez képest négyszeres szolidaritási adóval számol a települések oldaláról.

A polgármester előterjesztése szerint az iparűzési adó kiesés 500 és 600 millió forintos kiesést jelent a városnak, a gépjárműadó elvonása 115 millió mínuszt jelent.

Mindezek figyelembevételével a szerkesztőségünk birtokába került előterjesztés szerint a város a vállalkozások építményadóját megemeli, de nőhet a telekadó is.

Megemelik a magánszemélyek kommunális adóját. Ez az eddigi évi 3.000 és 5.000 forintról 12.000 forintra emelkedik. Az adó megfizetése alól továbbra is mentességet élveznének a 70 évnél idősebb személyek. Az adót továbbra is két részletben kell megfizetni.

Tárgyalja majd a testület a közétkeztetési díjak emeléséről szóló előterjesztést is. Emlékezetes, hogy még tavaly emelte meg a képviselő testület a szolgáltató Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt.-nek fizetendő városi térítési díjat, éves szinten 319,5 millió forint + Áfa összegre. Erről itt és itt írtunk korábban. A mostani javaslat szerint a munkahelyi, középiskolai, iskolai és óvodai étkeztetés díját 31% és 21% közötti tétellel emelnék meg. Az indoklás szerint ekkora különbség mutatkozik az eddigi költségtérítés és a szolgáltató nyersanyagköltsége között.  A bölcsődei étkeztetés térítési díját változatlanul hagynák.

Döntés várható a közvilágítás korszerűsítésének ütemtervéről is. Az előterjesztés szerint a jelenlegi lámpatestek már elavultak, és a LED technológiával 40-50 százalékos energia-megtakarítás, azaz áramköltség csökkenés érhető el. A fejlesztés költségét az energia számlákon megspórolt pénzből finanszírozná a város, mindegy 15 éven keresztül. A teljes költség, az ütemterv szerint 495 millió forint lenne.

Döntés várható továbbá a Paál László utca szélesítésével járó közműfejlesztésről, és az 51-es út csatlakozásához új körforgalom kialakításáról.

Többek között megtárgyalják a városban működő civil szervezeteknek tavaly adott támogatások elszámolását is, valamint az erre az évre kiírt a civil szervezeteknek és az egyházaknak nyújtott támogatási pályázatokban is döntés születik.