Kutya és ember WC-nek használják sokan a parkokat, közterületeket

//Berényi Attila
kutyapiszok_freepik_boar_20200609

Képünk illusztráció, forrás: freepik / boar

Egyre több bejelentést kap a Dunaharaszti Városi Rendészet a póráz nélkül sétáltatott ebekről, az utcákon, parkokban megjelenő ürülékről.

Mátyás József, a Rendészet vezetője a Dunaharaszti Híreknek elmondta, hogy nagyon sok bejelentést kapnak helytelen állattartásról – elhagyott ürülékről, póráz nélküli sétáltatásról. A szakember szerint a felelős állattartás még sok emberben nem alakult ki, és nem ismerik a vonatkozó szabályokat sem.

Séta során a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik az köztisztasági szabálysértést követ el. Mátyás József a város lapjának elmondta: véleménye szerint olyan háziállatot kell választani, amelynek a gazda képes valamennyi – például mozgás, séta – igényét kielégíteni.

Fontos tudni azt is, hogy Dunaharaszti belterületi közterületein csak pórázon lehet vezetni állatot, valamint ezt csak olyan személy teheti meg, aki képes annak irányítására. A kutyasétáltatás pórázon megengedett, így nem befolyásolja a gazda a többiek biztonság érzetét. Nem elég ilyenkor azzal érvelni, hogy a kutyus nagyon békés, nem bánt senkit. Például a kisgyermekes szülők ezt nem minden esetben tolerálják, és ezt szem előtt kell tartani, mondja a szakember.

A Rendészeti iroda vezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy a jövőben fokozottan fogják figyelni a szabályok betartását, és amennyiben a figyelmeztetés nem elegendő, úgy élni fognak a törvény adta szankciók lehetőségével is.

Mielőtt fellángolna az örök vita a kutyások és a nem kutyások között ez ügyben, szerkesztőségünk tapasztalatai szerint Dunaharaszti közterületein nem csak a kutyaürülék megjelenése, és a szabálytalan sétáltatása jelent gondot. Nagyon sokan vizelnek (férfiak és nők egyaránt) a parkokat övező bokrokba, az ott álló házak növényzetére, sőt van aki egyéb biológiai szükségleteit is ott intézi el – ahogy sajnos több kutyatartó, így ők sem szedik össze a saját ürüléküket, hanem a törlő papírral együtt ott hagyják. De sok szülő szerint is természetes, hogy ha gyermeküknek kis vagy nagy dolga akad, akkor azt ott a helyszínen intézik el. Ez az ott élőknek nagy teher, mivel napi szinten sokan nézik nyilvános WC-nek a parkok bokrait – a közterületek látogatóinak pedig fokozott fertőzésveszélyt jelent. Hogy a „kutya kakiba” sem jó belelépni, úgy az emberi végtermékkel sem felemelő hasonló formában találkozni.

 

(Dunaharaszti Hírek, dho)