Az uniós vizsgálat szerint a Dunaharasztihoz közeli strandok jó vízminőségűek

//Berényi Attila
Képünk illuusztráció, forrás: pexels / Med Gadon
Hétfőn tette közzé éves jelentését az európai fürdővizek minőségéről az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, ebben magyar és a környező országok népszerű turistacélpontjainak strandminőségét értékelték. A Dunaharasztihoz közeli tavak jó és kiváló minősítést kaptak.

A hvg.hu által szemlézett jelentés szerint 2019-ben Európa-szerte ellenőrzött 22 295 fürdőhely túlnyomó többsége – 95 százaléka – megfelelt az uniós jogszabályokban megállapított minőségi minimumkövetelményeknek.

Az Európai unió vizsgálata itt érhető el, és megtalálja benne a környező országok strandjainak vízminőségi adatait is. Az elemzés hasznos lehet akkor, amikor nyári utazását tervezi.

A közlemény megjegyzi, hogy a fürdőhelyek 7,8 százaléka esetében nem állt rendelkezésre elegendő adat a minősítéshez.

Magyarország eredményében szerepet játszhat, hogy a jelentés megállapításai szerint a tengerparti fürdőhelyek vízminősége átlagosan jobb, mint a szárazföldi területeken találhatóké.

Egy interaktív térkép is készült a 22 295 európai fürdőhely vízének minőségéről, ezen a linken lehet elérni.

A térkép alapján a Dunaharasztin is népszerű Joker Horgász- és Pihenőtó vízminősége „jó” besorolást kapott. A szintén Dunaharaszti Kék horgásztó vízminősége „kiváló” A Délegyházi tavak mindegyike „kiváló” minősítést szerzett, akárcsak a Dunavarsányi Rukkel-tó. A Ráckevei-Soroksári Duna-ág is „kiváló” besorolást kapott.

A tuzséri Szabadstrand, a vásáronaményi-gergelyiugornyai tiszaiszabadstrand, a pócsmegyeri Pázsit bányató, a makói Maros Kalandpart, a tiszaszigeti Bányató, a Felsőgödi strand, a dánfoki szabadstrand, a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping, és két mosonmagyaróvári strand, az Itató és a Moson vize rossz minőségű, emeli ki a hvg.

 

(hvg, eea.europa.eu)